Hlavní obsah

Strach na Wall Streetu. Špatná čísla vyvolala výprodej akcií

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Výprodej akcií v USA zrychluje. Za vše mohly špatné údaje o nových pracovních místech i výsledky firem z technologického sektoru. Investoři se začínají bát, že centrální banka prováhala správný moment ke snížení úroků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obchodníci na americkém Wall Streetu mají speciální index, který měří, jak moc se bojí – a z jeho údajů vyplývá, že se bojí hodně. Index VIX vyskočil na nejvyšší úroveň od roku 2022 a přiblížil se hodnotě 30.

Přispěl k tomu koktejl špatných zpráv – nejdřív začaly hlásit své výsledky velké technologické firmy, z nichž některé zaostaly za očekáváním, a pak náladu burziánů dorazily údaje o zaměstnanosti v USA. Z nich vyplynulo, že počet nově vytvořených míst dosáhl 114 tisíc, což je výrazně méně, než kolik odhadovali analytici pracující s číslem 175 tisíc. K tomu se zvýšila i míra nezaměstnanosti. Uvedla to agentura Bloomberg.

Důvodem pro nervozitu Wall Streetu je obava, že nejnovější údaje mohou ukazovat, že Fed je „pozadu“. Zatímco šéf centrální banky Jerome Powell ve středu signalizoval, že sazby budou pravděpodobně sníženy v září, někteří investoři tvrdí, že Fed měl jednat rychleji, aby zabránil hlubšímu ekonomickému zpomalení.

„Ach bože, udělal Fed politickou chybu?“ komentovala výsledky Seema Shahová z Principal Asset Management. „Zpomalení trhu práce se nyní projevuje jasněji. Zářijové snížení sazeb je jisté a Fed bude doufat, že tentokrát nebyl opět příliš pomalý.“

„Špatné zprávy už nejsou dobré zprávy pro akcie,“ konstatoval John Lynch z Comerica Wealth Management. „Samozřejmě, že se nacházíme v období sezónní slabosti, ale sentiment je křehký vzhledem k ekonomickým, politickým a geopolitickým událostem. Tlak na Federální rezervní systém se bude zvyšovat.“

Propad klíčových technologických společností poslal Nasdaq 100 o tři procenta níž, což mimo jiné znamená, že od posledního vrcholu už ztratil 10 procent a oficiálně tak vstoupil do zóny „korekce“. Index S&P 500 v pátek klesl o 2,5 procenta a index menších společností Russell 2000 škrtl čtyři procenta.

Analytici se nyní dohadují, jestli se Americe podaří „měkké přistání“ – tedy krocení inflace vyššími úrokovými sazbami, aniž by ekonomika sklouzla do recese. Druhou možností je „tvrdé přistání“, tedy recese. „Domníváme se, že se recesi stále vyhneme, ale rizika rostou,“ komentoval pro Bloomberg Ryan Detrick z poradenské společnosti Carson Group.

Také Lara Castletonová z investiční společnosti Janus Henderson Investors upozorňuje, že z jednoho údaje nelze dělat velké závěry, byť připouští, že obavy z politické chyby Fedu rostou. Ale odmítá přehnaně reagovat jen kvůli tomu, že se akciové trhy nyní propadají.

„Výprodeje akcií by měly být vnímány jako normální reakce, zejména s ohledem na vysoké ocenění v mnoha částech trhu,“ řekla. „Je to dobré připomenutí pro investory, aby se zaměřili na zisky společností do budoucna.“

Výprodej akcií má kromě aktuální výsledkové sezony i další důvod, tentokrát historický. Analytici totiž připomínají, že když Fed začal v minulosti snižovat úrokové sazby, aby odvrátil hrozící recesi, reagovaly akcie propadem a dluhopisy růstem. Podle stratéga Bank of America Michaela Hartnetta se však rok 2024 liší tím, jak vysoko jsou akcie naceněnné – prostor pro pokles je tedy o to větší.

Do konce roku zbývají Fedu tři možnosti, kdy úroky snížit. Cena peněz na trhu nyní naznačuje, že by centrální banka mohla při uvolňování měnové politiky přijít i s neobvyklým skokem o 50 bazických bodů, nebo jednat po standardních 25bodových krocích, ale i mimo standardní schůzky – takový postup by však jen podtrhl, že Fed se snižováním úroků začal pozdě.

Na údaje z USA prudce zareagovaly i evropské akcie. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 se propadl o 2,73 procenta a uzavřel na 497,85 bodu. Přes den sestoupil až na nejnižší úroveň od dubna, napsala agentura ČTK.

Hlavní index německých akcií DAX klesl o 2,33 procenta na 17.661,22 bodu. Zaznamenal tak nejprudší jednodenní pokles od loňského března. Za celý týden index odepsal 4,1 procenta. To představuje jeho nejvýraznější týdenní pokles přibližně za dva roky, napsala agentura DPA.

Doporučované