Hlavní obsah

Čeští investoři využili poklesu akcií. Japonsku se vyhnuli

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Akciové trhy v uplynulých dnech zaplavila rudá barva, přičemž poklesy vyvolaly mezi investory různé reakce. Oslovení investoři využili situaci k nákupům za výhodné ceny. Japonským titulům se ovšem vyhýbali.

Článek

Na akciových trzích jsme byli v posledních dnech svědky výrazných poklesů, které část investorů obratně využila k nákupům „ve slevě“. Jedním z nich je i portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan, který si zatím není úplně jistý, zda výrazné poklesy už dosáhly svého minima.

Podle Semotana bude výrazná kolísavost akcií přetrvávat a trhy budou nadále nervózní v souvislosti s kroky americké centrální banky (Fed) a čekáním na nové ekonomické údaje z USA včetně hospodářských výsledků firem.

Semotan připomíná, že výprodeje na akciových trzích se neodehrály pouze v posledních dnech, ale začaly už minulý týden. „Poklesy některých akcií se mi zdají až příliš extrémní,“ uvedl Semotan pro SZ Byznys. Vysvětlil, že využil této situace k nákupům, protože některé akcie byly podle něj podhodnocené.

Semotan konkrétně zmiňuje nákup akcií Amazonu, které považuje za zajímavou příležitost, zejména díky silným výsledkům v oblasti cloudových služeb. Trh sice po zveřejnění kvartálních výsledků zareagoval negativně na nižší než očekávaný růst, ale Semotan to vnímá jako přehnanou reakci trhu, kterou využil k nákupu.

Kromě Amazonu investoval také například do společností Dell, Snowflake nebo Sofi. Semotan rovněž využil poklesu evropských trhů, kde například nakoupil akcie společnosti Nokian Tyres a Volkswagen. Výplachu v Japonsku ovšem záměrně nevyužil, neboť v zemi vycházejícího slunce spatřuje řadu specifických problémů, které ho od investic odrazují.

„Jde podle mě především o přezaměstnanost a demografické problémy. Spousta lidí je v Japonsku zaměstnána na pozicích, které například oproti Evropě nebo USA nejsou běžné, což snižuje efektivitu firem. To vše může mít dlouhodobé negativní dopady na ekonomiku, a proto se japonským titulům vyhýbám,“ dodává.

Snaha a stabilizaci

Portfolio manažer Petr Zajíc z Amundi, největšího evropského správce aktiv, pro SZ Byznys říká, že i fondy pod jeho správou využily poklesů a přikoupily akcie.

„My jsme na propady byli nastavení, struktura portfolií byla mimo ty největší společnosti, které dostaly nejvíce za uši. To sice trochu ovlivnilo výkonnost našich fondů v předchozích měsících, ale nyní se to ukázalo jako výhodné,“ říká.

Zajíc uvedl, že v rámci fondů, které spravuje, některé akcie přikoupil, ale stále se vyhýbá největším titulům, které považuje za nadhodnocené.

„Sice jsme něco dobírali, ale zejména u těch největších titulů, které vidíme jako valuačně přestřelené, jsme zůstali opatrní,“ vysvětlil. Konkrétně zmínil společnosti jako Nvidia a Tesla, které jsou podle jeho názoru velmi předražené. „Když se podívám na některé oceňovací ukazatele, mám pocit, že žiju na úplně jiné planetě,“ poznamenal.

Pokud jde o možnost dalšího poklesu trhu, Zajíc nevylučuje možnost, že by akciové trhy mohly zaznamenat další propady. Zvláštní pozornost věnuje blížícím se prezidentským volbám v USA.

„Myslím si, že pokud by došlo k výraznému poklesu trhu, například o 20 nebo 30 procent, pravděpodobnost vítězství Donalda Trumpa by se výrazně zvýšila. Nemyslím si ale, že je to scénář, který by většina klíčových investorů chtěla vidět. Takže očekávám, že se trh pokusí o nějakou stabilizaci, aby nedošlo k nějaké panice,“ tvrdí portfolio manažer.

Rozhodne recese

O své názory na aktuální situaci na trzích se podělil také soukromý akciový investor Jaroslav Šura. Pro SZ Byznys říká, že pondělní poklesy akcií k nákupům nevyužil. „Dokupoval jsem už v pátek, ty včerejší mi utekly,“ uvedl v úterý Šura. Na konci minulého pracovního týdne ještě stihl výhodně prodat dvě třetiny svých akcií Apple, za uvolněnou hotovost dokoupil jiné tituly ve slevě.

Šurovo portfolio je zastoupeno více než polovinou akciemi velkých technologických firem. Na otázku, zda akcie čekají další propady, je nejen podle něj těžké najít odpověď.

„Krátkodobé výkyvy trhu se velmi těžko odhadují. Z dlouhodobého hlediska se ale nyní jeví jako dobrý čas na nákup,“ poznamenal. Zároveň dodal, že z pohledu střednědobého horizontu také nevidí žádné zásadní problémy.

„Některé velké technologické firmy jako Microsoft a Google jsou nyní asi 15 procent pod svými vrcholy, Amazon ztratil přibližně 20 procent a Nvidia kolem 22 procent. To jsou značné poklesy, takže si myslím, že k nějakému minimu se blížíme,“ uvedl.

Nicméně klíčovým faktorem podle Šury bude, zda USA spadnou do recese. „Pokud ano, mohou následovat další výprodeje,“ upozornil. U velkých technologických společností se však investor neobává, protože tyto firmy mají podle něj možnosti, jak šetřit a snižovat náklady, což ukázaly již v roce 2022. „Já osobně se domnívám, že letos recese v USA nebude, takže jsem naprosto v klidu,“ dodává.

Také on se investicím v Japonsku vyhnul a nevyužil nedávných masivních poklesů. „Japonské konglomeráty, které kombinují různé sektory jako elektroniku a bankovnictví, mi připadají méně přehledné než americké firmy, které se soustředí na konkrétní oblasti. Mezi japonskými tituly ovšem najdeme i ty, jejichž poměrové ukazatele vypadají skvěle,“ uzavírá.

Doporučované