Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Stát připravuje miliardy na dotace pro obří investice typu gigafactory

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Výroba baterií do elektromobilů. Ilustrační foto.

Baterie, solární panely, větrné turbíny, tepelná čerpadla. To jsou příklady zařízení, jejichž výrobu chce stát podpořit novým pobídkovým programem. Určený bude pro investice nejméně za deset miliard korun.

Článek

Stát připravuje nový dotační program pro velké soukromé investice nad deset miliard korun zacílené na výrobu zařízení pro udržitelnou energetiku.

Program nazvaný Strategické investice pro klimaticky neutrální hospodářství má přilákat například investice do výroby baterií, solárních panelů, větrných turbín, tepelných čerpadel, elektrolyzérů či zařízení pro ukládání uhlíku. Návrh má redakce SZ Byznys k dispozici.

Stát tím reaguje na situaci, kdy Česko v posledních letech přišlo o několik obřích investic tohoto typu. Například o velkou továrnu na baterie koncernu Volkswagen. Ministerstvo průmyslu a obchodu vyčíslo objem promarněných investic tohoto typu za poslední tři roky na 750 miliard korun.

„České ekonomice chybí růstový impulz, chybí jednoznačné prorůstové směřování. Přitom je možné k růstu využít již dnes dostupný potenciál, který ale s faktorem času mizí. Příkladem je oblast Moravskoslezského kraje, kterému chybí příležitosti využití vzdělanosti, zkušenosti, i tradičního spojení jeho obyvatel s vysoce výkonným průmyslem,“ uvedlo Ministerstvo průmyslu a obchodu v předkládací zprávě k návrhu dotačního programu.

„Bez aktivní role vlády nedojde k žádným inovativním institucionálním reformám, které by umožnily vytváření příležitostí a atraktivních podmínek pro strategické investice na území České republiky,“ doplnil úřad.

Návrh nového podpůrného programu odhaduje, že do roku 2033 budou do zařízení pro udržitelnou energetiku směřovat celkové investice ve výši 100 miliard korun. Z této částky budou tvořit 24 miliard státní pobídky.

Program podpoří investice, které nebudou menší než deset miliard korun. Státní podpora se má pohybovat mezi 15 a 35 procenty z celkové investice. Nejvyšší možná podpora na jeden projekt má být 350 milionů eur. To je podle aktuálního kurzu téměř devět miliard korun.

Vyhlášení první výzvy v rámci tohoto programu má nastat hned po jeho schválení Evropskou komisí. O rozhodnutích o přidělení dotací má být jasno do konce roku 2025. Návrh nového podpůrného programu je nyní v meziresortním připomínkovém řízení.

S plánem nových investičních pobídek vedle těch stávajících přichází v době, kdy se objevuje čím dál víc otázek nad budoucností tuzemského hospodářství. To je silně opřené o automobilový průmysl. V posledním období přitom přibývá zpráv, že tato část výroby není v nejlepší kondici. Například výrobce autosedadel Adient oznámil nedávno uzavření dvou závodů na Českolipsku a propuštění 1100 lidí.

A problém má Česko i s lákáním nových investic. Kvůli odporu místních obyvatel je aktuálně otazník nad zamýšlenou jihokorejskou investicí do obří továrny na baterie do elektromobilů, pro kterou si Korejci vyhlédli Dolní Lutyni na Karvinsku.

Důraz na investice do nových technologií je přitom jedním z hlavních motivů zprávy o konkurenceschopnosti Evropské unie, kterou předložil bývalý šéf Evropské komise Mario Draghi.

Doporučované