Článek
Smrtící bakterii, kterou přenáší na rostliny hmyz z rodu cikád, zaznamenali pěstitelé v Occitanii loni koncem srpna během inspekce pro ochranu rostlin ministerstva zemědělství. Letos se pole působnosti tohoto „zabijáka rostlin“, který představuje hrozbu pro více než 600 druhů z 80 různých botanických čeledí, rozšiřuje.
Pro největší zemědělský region ve Francii Occitanie / Pyrénées-Méditerranée, který si drží světové prvenství v rozsahu vinic a současně francouzské prvenství s nevyšší zemědělskou produkcí v bio kvalitě, představuje šíření takové nákazy nepředstavitelnou pohromu.
Přírodní dědictví v ohrožení
Letos v lednu bylo kontaminováno již dvacet tři oblastí, rozdělených do dvou různých částí – jedné při obci Trèbes a druhé u Capendu. Kolem každé lokality je vymezeno území v okruhu 2,5 km, aby se zabránilo šíření nákazy, a v zasažených oblastech bylo nutné zcela zničit vegetaci v okruhu sto metrů od nakažených rostlin.
Jak upozorňuje prefektura, „tato bakterie je lidskému zdraví neškodná, může být však smrtelná pro vinnou révu, citrusy, ovocné stromy, olivy, avokádo, oleandr, dub, javor a další typické rostliny regionu,“ varují státní úřady. „Multiplexová“ bakterie s různými kmeny v oblasti letos zatím nenapadla ani révu či olivovníky, ale suché listy švestek, mandlovníků či levandule napovídají pokračujícímu šíření nákazy.
Jaké jsou příznaky?
V současné době neexistují žádné léčebné ani preventivní prostředky. Evropské předpisy zaměřené na zabránění šíření těchto bakterií doporučují vykořenění a zničení kontaminovaných rostlin a posílení dohledu.
Problémem je i to, že příznaky napadení nejsou příliš jednoznačné. Vadnutí a žloutnutí či usychání listů nebo větviček se dá snadno zaměnit s jiným typem onemocnění, a podobně jako u lidských bakterií či virů se nemusí projevit vůbec (asymptomatická rostlina). V rostlině mohou být bakterie rozloženy nerovnoměrně, narušit produkci ovoce, nebo usmrtit celou rostlinu. A šíří se velmi rychle.
Bakterie už řádila v Itálii i Španělsku
Situace není srovnatelná s Itálii, která první ohnisko Xylella fastidiosa oznámila již v roce 2013 v oblasti Apulie, kde se velmi agresivní kmen bakterie rychle rozšířil na olivovníky a od té doby se nákaza vyvinula do epidemie s exponenciální expanzí. Od roku 2016 Španělsko prokázalo přítomnost několika poddruhů Xylella fastidiosa na široké škále rostlin na Baleárských ostrovech a poté i na pevnině, přičemž došlo k obrovským škodám v mandlových sadech v provincii Alicante. Bakteriologická laboratoř ANSES v Angers zjistila, že ke kontaminaci francouzských regionů došlo v roce 2015 na Korsice, a v regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur pravděpodobně dokonce ještě dříve.
Olivové háje francouzské Riviéry zabírají více než 4500 hektarů s přibližně 300 000 stromy. Místní úřady proto důsledně sledují situaci a minulý rok identifikovaly první výskyt nákazy na několika olivovnících v Antibes a v Mentonu. „Počet případů roste, ale zatím je podíl zasažených rostlin poměrně nízký,“ sdělil ředitel zelených prostranství města Antibes Jeff Menetrier. V případě podezření jsou jednotlivci i profesionálové povinní informovat obec nebo státní úřady, které v případě alarmujících zjištění musí odstranit napadené rostliny v okruhu 100 metrů prostřednictvím velmi přísného protokolu, jenž zahrnuje dezinfekci nástrojů a spálení odpadu.
V rámci preventivních opatření Antibes a celý departement zakázal také dovoz určitých rostlin z postižených oblastí. K otázce ohledně prevence šíření se vyjádřil i předseda zemědělské komory Michel Dessus. Podle něj musí zdejší zahradníci pečlivě sledovat olivovníky a další rostliny a pracovat na zachycování hmyzu, který může přenášet nákazu, v ochranných sítích.