Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Ze Salvadoru vyrazily do Spojených států další dvě karavany uprchlíků

Do USA míří další dvě karavany migrantů.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

Další dvě karavany migrantů vyrazily ze Salvadoru směrem k hranicím Spojených států. Za lepším životem se vydalo podle zpráv agentur celkově kolem tisíce uprchlíků. Ti z nich, kteří chtějí dojít až k americkým hranicím, čeká cesta dlouhá téměř dva a půl tisíce kilometrů. Spojené státy na hranice s Mexikem v reakci na vzrůstající počet migrantů mířících do země poslaly tisíce vojáků.

Článek

Dvě skupiny středoamerických uprchlíků, které ze Salvadoru odešly v neděli a ve středu, zemi opouštějí podle deníku Washington Post kvůli chudobě, násilí, korupci a nezaměstnanosti. Pro mnoho z nich je karavana nejvhodnějším způsobem, jak se bezpečně dostat přes Mexiko.

Karavany salvadorských uprchlíků následují skupinu Hondurasanů, která podle deníku Guardian čítá na tři a půl tisíce migrantů a nyní se nachází v Mexiku. Ti Honduras opustili 13. října. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto o víkendu osobně prostřednictvím videovzkazu nabídl migrantům z karavany dočasné pracovní povolení, pokud zůstanou v jihomexických státech Oaxaca a Chiapas. To ale většina z nich odmítla. Ti, co chtějí v Mexiku zůstat, totiž požadují trvalé pracovní povolení.

Skupina tisíců uprchlíků z Hondurasu v neděli prorazila plot na guatemalsko-mexické hranici. Při střetech s policií tam podle ČTK zemřel jeden Hondurasan, kterého zasáhl gumový projektil, mnoho dalších uprchlíků bylo zraněno.

Honduraská karavana uprchlíků se stala předmětem debat, jež ve Spojených státech probíhají v souvislosti s blížícími se parlamentními volbami, které se uskuteční 6. listopadu. Prezident Trump, který se proti uprchlíkům ostře vyhrazuje a odmítá je do USA přijímat, spolu s dalšími republikány zpochybnil načasování odchodu migrantů. Podle deníku Washington Post americký prezident zvažoval úplné uzavření hranic s Mexikem. Zemím, odkud uprchlíci přichází, pohrozil zastavením finanční pomoci, pokud migrační vlnu nezastaví.

Doporučované