Hlavní obsah

Zdravé školy učí děti neplýtvat jídlem. Důležitá je spolupráce školy i rodičů

Zdravé školy učí děti neplýtvat jídlem. Důležitá je spolupráce školy i rodičů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

O zdravém jídle pro děti se mluví často. A ve spojitosti se školními jídelnami ještě častěji. Skutečně zdravé školy nabízejí dětem jídlo, které je chutné, zdravé a připravené z kvalitních surovin. Školy pomáhají dětem také získat představu o tom, odkud jídlo pochází a jak se pěstuje nebo vyrábí.

Článek

„My jsme se inspirovali britským programem a ten jsme před pěti lety přivezli do České republiky, upravili na naše poměry a otestovali na patnácti vybraných školách. A dnes už běží ve školách čtyři roky a ústředním tématem je jídlo,“ vysvětluje manažerka programu Skutečně zdravá škola Karolína Kallmünzerová.

Do programu se v současné době zapojilo 362 škol. Cílem je dostat do škol kvalitní suroviny. A to především napojením se na region a využitím producentů potravin v regionu.

Dalším krokem je výzva s názvem Miluji jídlo, neplýtvám. Tady se zapojuje škola a žáci provádí v jídelnách audit, který vyhodnotí a řeknou si, co by mohli udělat, aby se odpad ve školních jídelnách snížil. „Množství zbytků jídla je opravdu neuvěřitelné. Ale tím, že zapojíte děti, tak to v nich zůstane. A to je ten důležitý začátek,“ říká Karolína Kallmünzerová.

Školy by prý také měly více využívat zahrady, minimálně pro pěstování bylinek. Jaké další nápady přinesl program Skutečně zdravá škola si poslechněte v rozhovoru nad článkem, který je součástí pořadu Rodinka, vysílaný na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované