Hlavní obsah

Zázračné léky nebo konspirační teorie. Zmapoval dezinformace o koronaviru

Svět bez obalu: Americký novinář a spolupracovník Bellingcatu Robert Evans řekl v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy, co je důvodem k vypouštění dezinformací.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Společnost Bellingcat je webový portál, který se snaží využívat veřejně dostupné zdroje a publikuje investigativní příspěvky. Teď se zaměřuje na dezinformace, které se objevují na internetu nebo v jiných médiích o koronaviru.

Článek

Americký novinář a spolupracovník Bellingcatu Robert Evans, který se dlouhodobě zabývá rozkrýváním dezinformací, řekl v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy, co je důvodem k vypouštění dezinformací.

„S nepravdivými informacemi přicházejí lidé, kteří chtějí vydělat peníze. To jsou ti, kteří tvrdí, že existují zázračné léky. Podobné typy informací existují u každé významné nemoci, které se lidé bojí. Pak tu máme něco, čemu já říkám tzv. ‚dobře míněná dezinformace‘. To jsou informace, které přicházejí od některých institucí nebo specializovaných novinářů, ale uvádějí nesprávná fakta. To se stávalo na začátku epidemie, kdy lidé nerozuměli tomu, co to je koronavirus,“ dodává americký novinář.

„Dalším typem jsou oficiální informace, kdy mohou lhát i jednotlivé vlády. Například čínská vláda uváděla dezinformace o vzniku epidemie, o míře nebezpečí, počtu mrtvých a také vypustila informaci, že koronavirovou epidemii rozšířila americká armáda, což pak opakovala třeba i ruská média. Stejně tak lhala i americká vláda, když prezident Trump mluvil o tom, že existuje lék proti nákaze, nebo ji srovnával s obyčejnou chřipkou. Pokusil se také osočit Obamu, že je zodpovědný za nefunkční systém testů. Škála vypouštěných dezinformací je opravdu veliká,“ říká Robert Evans.

„A pak bych ještě zmínil konspirační teorie. Těch je teď nebývalé množství - od toho, že jde o uniklou biologickou zbraň, nebo šílený čínský pokus o snížení počtu obyvatel, případně o pokus některé farmaceutické firmy, která chce vydělat na vakcíně. Za příklad uvedu to, co zveřejnil brazilský prezident Bolsonaro, když doporučil, aby se lidé léčili prostřednictvím antimalarika chlorochinu. S podobnou teorií přišel i Donald Trump, ale Bolsonaro o tom natočil i videa, která umisťoval na Facebook. Přitom lékaři nic takového lidem nedoporučují a nevhodné užití může dokonce způsobit smrt.“

Podívejte se na další podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované