Hlavní obsah

Zakleknout a jít po nich! Dokument ukazuje stát jako vymahačskou agenturu

Investigativní dokument Roky daňového pekla vznikal v průběhu jednoho roku.Video: Režie: Braňo Pažitka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dokument Seznam Zpráv mapuje útrapy českých daňových poplatníků.

Článek

Reportéři Seznam Zpráv po dobu jednoho roku natáčeli investigativní dokument mapující útrapy českých daňových poplatníků. Problémy dotýkající se tisíců lidí a stovek firem sice v době pandemie ustoupily do stínu, ale nezmizely.

Výběr daní v Česku patřil na začátku politické éry Andreje Babiše mezi jeho hlavní priority.

„Na zlepšení výběru daní tvrdě pracujeme. Ministerstvo financí řídím jako firmu,“ oznámil Babiš coby ministr financí v roce 2015 na sněmu hnutí ANO. „Jmenovali jsme nové šéfy Finanční správy, Celní správy, které do té doby Ministerstvo financí neřídilo. Změnili jsme zákony tak, abychom daňové správě ulehčili práci.“

Investigativní dokument, který Seznam Zprávy zpracovaly po ročním mapování problému výběru daní, dokládá na základě jednotlivých svědectví a konkrétních daňových případů, jak úspěšná Babišova mise byla.

Finanční správa vede u soudů přes třináct set případů ročně. Firmy a lidé, kteří mají dojem nespravedlivého „zakleknutí“, (jak to před pěti lety Andrej Babiš nazval), se domáhají spravedlnosti a zrušení verdiktu o doměření daně.

A šéfka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová si v dokumentu pochvaluje: „Výsledek soudů ve prospěch Finanční správy se pohybuje v rozmezí padesát až šedesát procent.“

Je tohle vážně úspěch? „Není možné 40 procent věcí zkazit! Máte k dispozici šestnáct tisíc úředníků, a přesto se vám nedaří z deseti věcí u čtyř, aby byly v pořádku,“ kontruje advokát a daňový poradce Jakub Hajdučík. I jeho popis situace najdete v úvodním videu.

V dokumentu, který vám předkládáme, vystupují se svými příběhy a názory na to, co se s výběrem daní v Česku v posledních osmi letech stalo, čtyři desítky lidí:

- Majitelé firem, které drsné metody berních úředníků přivedly na pokraj krachu („Dodnes mě to budí ze spaní a když mi přijde něco do datové schránky, mám studený pot na zádech,“ říká například majitel stavební firmy Michal Kramoliš, jehož firmě dal soud za pravdu, že vydání likvidačních zajišťovacích příkazů dva dny před Vánocemi 2016 bylo nezákonné. Případem se po reportážích Seznam Zpráv zabývá policie.)

- Zástupci podnikatelů („Že máme platit daně, nikdo ani necekne. Ale stát se k nám musí chovat korektně a Finanční správa se k nám nemůže chovat jako vymahačská agentura,“ uvedl Radomil Bábek z Asociace podnikatelů.)

- Berní úředníci („Finanční úřad je hodnocený podle toho, kolik dražeb udělá, kolik vydá zajišťovacích příkazů, kolik vymůže,“ říká Taťána Zmydlená, do konce roku 2020 vedoucí vymáhacího oddělení ve Valašském Meziříčí.)

- Daňoví poradci („Stát nestíhá skutečné podvodníky, ale zaměřuje se na to, aby vybral daň, a to u těch ‚troubů‘, kteří stojí na konci onoho řetězce a kteří skutečně to zboží pro svou činnost potřebují. Tak vznikají obrovské lidské tragédie,“ říká daňový poradce David Hubal.)

- Soudci („Vadí mi absence rozdílného přístupu k různé míře neplnění daňové povinnosti a způsobených následků, a to odlišení zločinců a ignorantů od lidí, kteří dělají běžné chyby,“ říká soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.)

- Členové vedení Finanční správy („Každý prohraný soudní spor je nepříjemná záležitost. A prohraných jich není málo,“ říká ředitel Odvolacího finančního ředitelství Tomáš Rozehnal.)

- Prezident NKÚ („Zabývali jsme se případy, kdy stát prohrál soudy a byl odsouzen vracet zabavené peníze firmám, včetně úroků. To je škoda státu. A Ministerstvo financí tyto peníze po nikom nevyžaduje,“ říká Miloslav Kala.)

- Ministryně financí („V otázkách, které se týkají výkonu státní služby, se zdržím jakýchkoliv soudů, protože mi to jako ministryni absolutně nepřísluší,“ uvedla Alena Schillerová, pod níž Finanční správa spadá už od ledna 2016, kdy se stala náměstkyní tehdejšího ministra Babiše.)

Autentické příběhy a výpovědi lidí jsou rámovány vystoupením politiků, právníků a dalších lidí na veřejném slyšení v Senátu, které se odehrálo na podzim v reakci na reportáže Seznam Zpráv v seriálu Ve stínu daňového pekla.

„Netvrdím, že vše je ve Finanční správě dokonalé. I lidé někdy selžou. Přijde mi ovšem nedůstojné, když je dehonestován systém jako celek,“ pronesla v Senátu generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Odpovídat na konkrétní otázky ale odmítla. V dokumentu uvidíte i její úprk před kamerou Seznam Zpráv. Rozhovor na téma, jak se pod jejím vedením (tedy od začátku roku 2019) změnily metody výběru daní v Česku, odmítá už od loňského jara.

Neochota zástupců Finanční správy veřejně komunikovat a vysvětlovat své postupy byla důvodem, proč jsme ve veřejném zájmu několikrát volili metodu natáčení skrytou kamerou.

Pozn. red.: Bilanci úspěšnosti Babišovy strategie výběru daní se budeme věnovat i v dalších dnech.

Reklama

Doporučované