Hlavní obsah

Zvláštní výsledky, říká o vítězství proruské strany v Gruzii tamní expert

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Protivládní demonstrace, které zachvátily gruzínskou metropoli už na jaře.

„Pokud Gruzínský sen zůstane u moci, bude to pro zemi složité. Naprosto jasně to totiž znamená konec nebo minimálně pozastavení proevropského směřování Gruzie,“ říká historik Zaal Andronikašvili v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Gruzii čekají neklidné dny. Oficiální volební výsledky potvrdily drtivé vítězství dosavadní vládní strany Gruzínský sen, které jí dávají většinu v parlamentu a poskytují tak silný mandát na splnění všech předvolebních slibů, které zahrnovaly například i zákaz opozice.

Opoziční strany nicméně oznámily, že výsledky hlasování neuznají. A to s odvoláním na porušování zásad spravedlivých voleb, ke kterému mělo v sobotu dojít.

Volební napětí zrcadlí také rozpolcenou pozici kavkazské země. Na jedné straně totiž aktivity Gruzínského snu v posledních měsících symbolizovaly odklon z proevropského směřování a příklon k Rusku, na té druhé opozice slibuje ukončení stále více autoritářské vlády a pokračování v cestě do Evropské unie.

„Gruzínský sen už byl dříve proruský, což je důvod, proč je Moskva s výsledky spokojená. A nyní se dá očekávat, že pokud Gruzínský sen utuží moc, tak Rusko naplní jeden ze svých hlavních cílů na Kavkaze, protože Gruzie pozastaví svou prozápadní cestu. Rozloučí se s jednáními o vstupu do Evropské unie i NATO, což je samozřejmě to, co Rusko chce,“ říká gruzínský historik Zaal Andronikašvili pro SZ.

V parlamentních volbách zvítězil podle oficiálních výsledků Gruzínský sen. Nicméně opoziční strany výsledek odsoudily jako neplatný. Co to teď pro zemi znamená?

To se teď velmi těžko odhaduje, protože téměř spočítané volební výsledky ukazují naprosto jasné vítězství Gruzínského snu s 54 procenty. Ale zůstává mnoho otázek ohledně toho, zda tyto volby byly spravedlivé a svobodné.

Organizace Transparency International, která patří mezi pozorovatelské skupiny u těchto voleb, oznámila, že zaznamenala rozsáhlé a zásadní porušování zásad spravedlivých voleb. To samozřejmě vyvolává pochybnosti o platnosti těchto voleb.

Takže nyní je prvním krokem finální spočítání a ověření hlasů, poté se bude dokazovat jejich spravedlivost. Opoziční strany, které nyní mají asi 36 procent hlasů, už oznámily, že nebudou výsledky uznávat. Nyní mají několik možností, jak k té situaci přistoupit.

Bouřlivé období pro Gruzii

Po začátku války na Ukrajině přijala Gruzie překvapivě neutrální postoj, a to navzdory značné podpoře, kterou napadená země mezi Gruzínci dostala. S podobným typem agrese ze strany Ruska má totiž kavkazský stát vlastní zkušenosti.

Na jaře minulého roku přišla vládní strana Gruzínský sen s návrhem zákona o zahraničních agentech, který je podle kritiků inspirován putinovskou legislativou. Po rozsáhlých protestech vláda návrh stáhla.

Jen o rok později se podobná legislativa opět vrátila do parlamentu. Tentokrát s jasným odhodláním Gruzínského snu ji prosadit. Přestože se v metropoli konaly obdobné protesty jako předcházející rok, zákon parlamentem prošel. To vyvolalo kritiku ze strany západních států a zejména EU, která v reakci na to pozastavila jednání o přistoupení Gruzie do bloku.

Nejpravděpodobnější je, že budou právně zpochybňovat výsledek a dokazovat, že došlo k podvodům a manipulaci během voleb. Pak se musí rozhodnout, jestli mají dostatek důkazů k tomu, že tyto volby jsou neplatné. Pokud výsledky voleb neuznají, mohou se také rozhodnout, že na protest nezaujmou svá křesla v parlamentu.

Uznání výsledků voleb v zahraničí bude zásadní, zejména pohled států Evropské unie a Spojených států. Máme už signály například z Estonska, že někteří představitelé zpochybnily spravedlivý průběh voleb a výsledky. Bude to velmi náročný týden, možná měsíc.

Přesto Gruzínský sen získal přes 50 procent hlasů a tedy většinu v parlamentu. Co se od takového výsledku dá nyní očekávat?

Pokud Gruzínský sen zůstane u moci, bude to pro zemi velmi složité. Naprosto jasně to totiž znamená konec nebo minimálně pozastavení proevropského směřování Gruzie. V zemi také vzroste autoritářství, protože Gruzínský sen už dříve deklaroval, že pokud vyhraje, tak bude opoziční strany perzekuovat a zrušit je i zbytek občanské společnosti, která je aktivní. Pro Gruzii to bude opravdu těžké období.

Z Kremlu už se nicméně ozývají slova podpory. Jaká politika vůči Rusku se dá nyní od Gruzínského snu očekávat?

Gruzínský sen už byl dříve proruský, což je důvod, proč je Moskva s výsledky spokojená. A nyní se dá očekávat, že pokud Gruzínský sen utuží moc, tak Rusko naplní jeden ze svých hlavních cílů na Kavkaze, protože Gruzie pozastaví svojí prozápadní cestu. Rozloučí se s jednáními o vstupu do Evropské unie i NATO, což je samozřejmě to, co Rusko chce.

A přirozeně pokud Gruzie nebude pokračovat v tom proevropském směřování, vrátí se zpět do sféry ruského vlivu a připojí se ke skupině zemí, které jeho akce podporují, takže do takové antievropské koalice. Toto je nyní jeden z těch možných scénářů vývoje gruzínské zahraniční politiky, pokud Gruzínský sen zůstane u moci nadále.

+10

Pojďme se ještě vrátit k výsledkům voleb a důvodům toho, proč by mohly být neplatné. Jaká podezření ohledně manipulace hlasování doposud zazněla?

Výsledky, které mají být oficiální, jsou trochu zvláštní, pokud se podíváme na statistiky z posledních let. Gruzínský sen vyhrál volby v roce 2012, kdy získal 54 procent. V dalších volbách měl méně, 48 procent. A v roce 2020 to pak bylo podobně. A dnes mají znovu 54 procent poté, co zůstaly u moci 12 let. To není velmi běžné.

Zadruhé Gruzínský sen očividně ztratil podporu v Tbilisi i u voličů, kteří žijí v zahraničí. V těchto dvou případech také existuje méně prostředků, jak volby manipulovat, protože je nad nimi větší kontrola.

V neposlední řadě na to poukazují také rozdílné poměry mezi exit polly a oficiálními výsledky. Například jedna z volebních organizací Edison Research, která byla vždy velmi přesná a její odhady z exit pollů a finálních výsledků se pak lišily asi jen o 2 procenta, má v těchto volbách rozdíly okolo 15 procent. Gruzínský sen nicméně už po uzavření místností představil exit poll, ve kterém měl opravdu vysoký výsledek.

Gruzínský sen měl velmi vysoký podíl hlasů v méně zalidněných regionech, což jsou tradičně oblasti, kde má vláda větší vliv, ale současně je také snazší zde s výsledky manipulovat. V těchto oblastech měl Gruzínský sen i 90 procentní podporu. Vláda tedy sice prohrála ve větších městech.

Gruzie měla poprvé také elektronické hlasování, u kterého je trochu snazší výsledky manipulovat. Opoziční strany se také vůči tomuto způsobu hlasování vymezily, právě kvůli snadnosti falšovat některé hlasy.

Jak dlouho tedy nyní země bude v jakémsi vakuu?

Všechno jsou to zatím jen otázky a linky, které se budou v příštích dnech sledovat a které by měly být zodpovězeny, ať už vládou nebo nezávislými organizacemi. Spekuluje se také o dalších porušování zásad, jako dvojí hlasování nebo hlasování lidmi, kteří nebyli zkontrolováni a tak dále. Existují už některé prozatímní hlášení o manipulaci, nicméně musíme ještě počkat na důkazy od gruzínských i zahraničních pozorovatelů.

Pokud se to potvrdí, lidé určitě zorganizují demonstrace v ulicích. Pokud ale tyto důkazy předloží například zahraniční pozorovatelé, je velmi pravděpodobné, že je Gruzínský sen nepřijme. Nicméně to bude jen populaci více motivovat k tomu, aby bojovala za své volby.

V jaké atmosféře letošní parlamentní volby proběhly, jaké významné momenty jim podle vás předcházely?

Poslední měsíce se řešila hlavně paleta zákonů, kterou vláda zavedla. Ať už šlo o tzv. zákon o transparentnosti, který je vesměs to stejné jako ruský zákon o zahraničních agentech. Podobně tak se řešil také anti LGBTQ zákon, který vláda prezentovala jako legislativu na ochranu tradičních hodnot.

Tématem bylo také řešení offshoreových obchodů, které se týkalo zejména oligarchy Bidziny Ivanišvilliho, který stojí za Gruzínským snem. A v neposlední řadě tu probíhala také rozsáhlá kampaň a snahy o potlačení aktivit občanské společnosti a opozice. Takže už období před hlasováním nebylo zcela svobodné a férové, což se ukázalo i ve výsledcích těchto voleb.

Doporučované