Hlavní obsah

Žraloci v Brazílii mají pozitivní test na kokain, zjistili vědci

Foto: Tomas Kotouc, Shutterstock.com

Podle studie měly samice žraloků ve svalové tkáni vyšší koncentrace kokainu než samci (ilustrační foto).

Vědci testovali 13 brazilských žraloků ostronosých, u všech zjistili přítomnost kokainu v játrech i svalové tkáni. Podle nadace, která výzkum prováděla, spotřeba kokainu na celém světě v posledních desetiletích masivně vzrostla.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle nového výzkumu nadace Oswalda Cruze byli žraloci žijící nedaleko brazilského pobřeží pozitivně testováni na kokain. Vědci výzkum prováděli na žralocích ostronosých odebraných z pobřeží Ria de Janeira. Koncentrace drogy byla až stokrát vyšší, než bylo dříve zjištěno u jiných vodních živočichů. Informovala o tom televize CNN.

Vysoké hladiny kokainu vykazovala především žraločí játra a svaly. Hladiny byly podle studie ale přibližně třikrát vyšší ve svalové tkáni než v tkáni jaterní, přičemž samice žraloků měly ve svalové tkáni vyšší koncentraci kokainu než samci.

Odborníci se domnívají, že se daná droga do vod dostává prostřednictvím nelegálních laboratoří, kde se kokain vyrábí, nebo prostřednictvím výkalů jejích uživatelů. Zdrojem by mohly být také balíčky kokainu ztracené nebo pohozené překupníky v moři, i když je to podle vědců méně pravděpodobné.

Podle studie spotřeba kokainu v posledních desetiletích na celém světě masivně vzrostla. Dokument také dodává, že přibližně 22 % uživatelů žije v Jižní Americe, přičemž Brazílie je druhým největším spotřebitelským trhem v regionu.

Autoři výzkumu Mendes Saggioro a Rachel Ann Hauser Davisová CNN vysvětlili, že studie, které by určily, zda kokain zdraví žraloků poškozuje, nebyly provedeny. Předchozí výzkumy ale ukázaly, že tato droga škodí jiným živočichům, například rybám a mlžům. „Je pravděpodobné, i když zatím neprokázané, že expozice by měla škodlivé fyziologické účinky i na žraloky,“ uvedli ve společném prohlášení.

Jak by droga ovlivnila žraločí chování, není jisté, stejně tak, jako se její účinky nedají přesně určit ani u lidí. Kokain se podle dvojice ale „zaměřuje na mozek a hyperaktivní a nevyzpytatelné chování bylo zaznamenáno i u jiných zvířat“. Hauser Davisová navíc uvedla, že je „velmi pravděpodobné“, že jsou drogou kontaminováni i korýši, ryby a další živočichové, kterými se žraloci živí. Dále dvojice uvedla, že se kokain již dostal do potravního řetězce, protože žraloky v Brazílii a mnoha dalších zemích konzumují běžní lidé.

Související témata:

Doporučované