Hlavní obsah

Zpravodaji OSN pro lidská práva zakázal Tálibán vstup do Afghánistánu

Foto: Shutterstock.com

Přístup Tálibánu k ženám a dívkám v minulosti zvláštní zpravodaj OSN Richard Bennett kritizoval. Ilustrační fotografie.

Radikální hnutí Tálibán zakázalo zvláštnímu zpravodaji OSN Richardu Bennettovi vstup do Afghánistánu. Důvodem má být Bennettovo „zveličování drobných problémů“ a skutečnost, že nemá cestovní vízum.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tálibán zakázal zvláštnímu zpravodaji OSN Richardu Bennettovi vstup do Afghánistánu. Pro místní televizi Tolo to potvrdil mluvčí správy Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid, podle kterého Bennett „šíří propagandu“ a „zveličuje drobné problémy“. Informuje o tom agentura Reuters.

Rada OSN pro lidská práva pověřila v roce 2022 Bennetta, aby monitoroval situaci v oblasti lidských práv v Afghánistánu poté, co Tálibán v předchozím roce převzal moc. Bennett, který již dříve prohlásil, že zacházení Tálibánu se ženami a dívkami by mohlo být považováno za zločin proti lidskosti, žije mimo Afghánistán, ale několikrát jej navštívil, aby prověřil situaci.

Mluvčí ministerstva zahraničí správy Tálibánu Abdul Qahar Balkhi agentuře Reuters sdělil, že Bennett „nebyl schopen získat cestovní vízum do Afghánistánu“. Tálibán si rovněž stěžuje na Bennettovo neprofesionální chování. „Jeho zprávy jsou založeny na předsudcích a anekdotách, které poškozují zájmy Afghánistánu a afghánského lidu,“ dodal Balkhi.

Mluvčí správy Mudžáhid již dříve uvedl, že Tálibán respektuje práva žen v souladu se svým výkladem islámského práva a místními zvyklostmi. „Panu Bennettovi byla zakázána cesta do Afghánistánu, protože byl pověřen šířením propagandy v Afghánistánu. Zveličoval drobné problémy a propagoval je,“ uvedl pro televizi Tolo.

Doporučované