Hlavní obsah

Zničení Kachovské přehrady si už vyžádalo nejméně deset obětí, oznámil Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záběry poničené Kachovské přehrady.Video: twitter/operativno_ZSU

 

Reklama

Na pravém břehu Dněpru, který kontroluje Ukrajina, už při záplavách zahynulo nejméně deset lidí, dalších 42 se pohřešuje. Zprávy o mrtvých na levém břehu, který okupují Rusové, je podle Kyjeva nutné prověřit.

Článek

Nejméně deset mrtvých si vyžádalo zničení Kachovské přehrady, dalších 42 lidí se dosud pohřešuje, z toho sedm dětí, uvedl v pondělí ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko v televizním vysílání.

Upozornil, že tyto údaje se týkají pouze pravého břehu Dněpru, ovládaného Ukrajinci. Zprávy o mrtvých na levém, okupovaném břehu je nutné ještě prověřit, dodal.

Ze zničení vodního díla se vzájemně obviňuje Kyjev a Moskva. Předchozí bilance pohromy na ukrajinské straně čítala šest mrtvých.

„Dozvídáme se samozřejmě i informace o mrtvých z levého břehu. Víte, že včera (v neděli) nepřítel ostřeloval naše občany při pokusu přepravit se na pravý břeh a tři zahynuli, několik dalších bylo zraněno,“ řekl Klymenko podle listu Ukrajinska pravda.

Koncem minulého týdne ruské úřady v okupované části Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny hlásily osm obětí, ale do tohoto počtu započetly i dva lidi, kteří podle nich přišli o život při ukrajinském ostřelování oblasti. Tato tvrzení nelze v podmínkách válečného konfliktu bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Podívejte se na snímky z oblastí, které zatopila Kachovka

Kachovská přehrada na jihu Ukrajiny ztratila od úterního protržení své hráze už 70 procent vody. Ukrajinské úřady zároveň hlásí dalšího mrtvého v důsledku záplav na dolním toku řeky Dněpr.

Hráz obří Kachovské přehrady se protrhla minulý týden v úterý v brzkých ranních hodinách a od té doby voda zaplavila rozsáhlé území na dolním toku Dněpru. Podle Kyjeva přehradu vyhodily do povětří ruské síly, které ji okupovaly, Moskva to ale odmítá a tvrdí, že přehrada se protrhla vinou ukrajinského ostřelování.

Tisíce lidí kvůli zničení Kachovské přehrady přišly o domov a desetitisíce jsou bez přístupu k pitné vodě. Záplavy zničily zemědělské plodiny, vyplavily miny a způsobily rozsáhlé škody na životním prostředí.

Reklama

Doporučované