Hlavní obsah

„Neudržitelné.“ Velitel ukrajinských dronových sil skončil po pár týdnech

Foto: ArmiaInform

Bezpilotní letouny a námořní drony v podobě dálkově ovládaných plavidel sehrávají čím dál větší roli ve válce. Ilustrační foto.

Nově vytvořenému druhu vojska ukrajinské armády, silám bezpilotních systémů, velel Roman Hladkyj teprve pár týdnů. Nyní byl odvolán, vaz mu zlomilo vyšetřování bezpečnostní služby SBU.

Článek

Náčelník štábu ukrajinských sil bezpilotních systémů Roman Hladkyj skončil, a to jen pár týdnů po svém jmenování. S odvoláním na ministerstvo obrany o tom informoval server Ukrajinska pravda a další ukrajinská média.

Velitel byl odvolán 14. října a přeložen k záložnímu praporu. Resort tvrdí, že se tak stalo „na základě vyšetřování vedeného Bezpečnostní službou Ukrajiny (SBU)“, po němž bylo další setrvání Hladkyje ve funkci „neudržitelné“.

Síly bezpilotních systémů jsou poměrně novým prvkem ukrajinských ozbrojených sil –⁠⁠ vznikly teprve letos v únoru na popud prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Tento rok se musí stát rozhodujícím v mnoha věcech a je zjevné, že drony prokázaly svou účinnost v boji na souši, na nebi a na moři,“ prohlásil tehdy s tím, že vytvoření samostatných sil bezpilotních systémů „není otázkou budoucnosti, ale něčím, co by mělo v nejbližší době přinést naprosto konkrétní výsledek“.

Kapitán „s pochybnou pověstí“

Hladkyj se velení ujal v srpnu, už jeho dosazení do funkce nicméně vzbudilo kritiku. Například poslankyně a bývalá členka vládnoucí strany Sluha národa Mariana Bezuhla se ptala, jak rodák z Krymu a kapitán námořnictva „s pochybnou pověstí“ prošel prověřovacím procesem bezpečnostní služby, připomněl server Kyiv Independent.

SBU začátkem září uvedla, že Hladkyje před jmenováním neprověřovala, protože jí to pro daný post nestanovuje žádný právní předpis. Později nicméně uvedla, že tak učinila v roce 2020 kvůli prověrce, že může nakládat s utajovanými dokumenty.

Náčelník generálního štábu Oleksandr Syrskij ve stejný měsíc oznámil, že vydal rozhodnutí o dodatečné speciální prověrce orgány SBU.

Drony v ruské válce na Ukrajině

Dronů někdy nad ukrajinskou frontou létá tolik, že si operátoři vzájemně ruší signál. Jde o zbraň, která do značné míry určuje průběh války. Obě strany neustále vymýšlejí nejrůznější inovace, jak vyzrát na nápady nepřítele.

Odvolání není pro Hladkyje úplnou novinkou. Už před šesti lety ho ministr obrany Stepan Poltorak kvůli vyšetřování zbavil postu náčelníka generální štábu a prvního zástupce velitele námořních sil.

V médiích se tehdy psalo, že může jít o jisté finanční nesrovnalosti. Spekulovalo se ale i tom, že jeho manželka měla ruské občanství a žila na okupovaném Krymu. Dcera se pak měla účastnit plaveckých soutěží za Ústřední sportovní klub ruské armády.

Ministerstvo obrany odmítlo, že by informace o rodinných příslušnících byly podkladem pro interní vyšetřování. Na uvolněné místo byl nicméně jmenován bývalý velitel 28. brigády plukovník Oleksij Halabuda.

Doporučované