Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Zlá zpráva z Aljašky. První případ smrtelné ptačí chřipky u ledních medvědů

Foto: Shutterstock.com

Lední medvěd, ilustrační foto.

Vysoce smrtelná forma ptačí chřipky, která se šíří po celém světě, byla nyní zjištěna u mrtvého ledního medvěda na Aljašce. Jedná se o první známý případ u těchto arktických zvířat, která jsou zařazena na seznam ohrožených druhů.

Článek

Lední medvěd byl nalezen mrtvý letos na podzim na dalekém severu Aljašky poblíž Utqiagviku. Stěry odebrané zvířeti byly původně na virus negativní. Když však odborníci provedli komplexnější vyšetření, pitvu a odběr vzorků tkáně medvěda, zjistili jasné známky zánětu a onemocnění, uvedl pro New York Times doktor Bob Gerlach, státní veterinární lékař Aljašky.

Podle aljašského ministerstva pro ochranu životního prostředí byly minulý měsíc vzorky tkáně z medvěda pozitivní na virus. Virus byl nakonec identifikován ve více orgánech, popisuje Gerlach. „Myslím, že by se dalo s jistotou říci, že zemřel na virus,“ řekl.

Nakažený lední medvěd je dalším důkazem toho, jak je tento virus, vysoce patogenní forma H5N1, rozšířený, a jak bezprecedentní je jeho chování. Od roku 2020, kdy se virus objevil, se rozšířil na všechny kontinenty kromě Austrálie. Nakazil také neobvykle širokou škálu volně žijících ptáků a savců, včetně lišek, skunků, pum a lachtanů.

„Počet hlášených nakažených savců stále roste,“ říká Gerlach. Ve většině případů virus nezpůsobuje masové úhyny v populacích volně žijících savců, představuje však novou hrozbu pro již tak zranitelného ledního medvěda, který je ohrožen změnou klimatu a úbytkem mořského ledu.

„Obavy vzbuzuje skutečnost, že neznáme celkový rozsah toho, co může virus způsobit u druhu ledního medvěda,“ dodává Dr. Gerlach. Navíc vědci nevědí, zda je tento případ ojedinělý, nebo zda existují další nakažení lední medvědi, kteří unikli odhalení. Sledování viru v populacích volně žijících zvířat, zejména těch, která žijí v tak odlehlých místech, jako je severní Aljaška, může být obtížné.

Co je ptačí chřipka

  • Influenza drůbeže, známá také jako ptačí chřipka, je virové onemocnění postihující ptáky – jak volně žijící ptáky, tak drůbež, jako například slepice, krůty, kachny a husy. Infikovaná zvířata jsou otupělá a mají načepýřené peří, jsou netečná, odmítají se pohybovat, mají dýchací potíže.

Způsob přenosu ptačí chřipky:

  • K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků.
  • Úhyn ptáka na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři.
  • Lidé se mohou infikovat pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich exkrety (výkaly, peří, uhynulá zvířata apod.).
  • Nelze vyloučit přenos ptačí chřipky z nemocných ptáků na drobné savce (kočky, psy apod.).
  • Dosud nebyl zaznamenán případ přenosu ptačí chřipky z volně žijících ptáků na člověka. Dosud nebyl prokázán přenos nákazy z člověka na člověka.

Zdroj: Státní veterinární správa

Doporučované