Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Zklamání, lži a křivé obvinění. Slovenská opozice reaguje na Ficovo vystoupení

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Slovenský premiér Robert Fico.

Slovenský premiér Robert Fico poprvé od atentátu promluvil k veřejnosti. Ve 14minutovém videu „Odpouštím a varuji“ kritizoval opoziční strany, slovenské nevládní organizace i média. Slovenská opozice projev odmítla.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenský premiér Robert Fico ve středu poprvé od atentátu z poloviny května promluvil k veřejnosti. Na svém facebookovém profilu zveřejnil 14minutové video pojmenované „Odpouštím a varuji“.

Slovenský premiér Robert Fico vydal první vyjádření od atentátu z poloviny května. „15. května se mě pro moje politické názory pokusil zavraždit aktivista slovenské opozice,“ prohlásil.

„Bylo evidentní, že byl poslem zla v politické nenávisti, kterou politicky neúspěšná a frustrovaná opozice rozvinula na Slovensku do nezvládnutelných rozměrů,“ uvedl premiér na adresu atentátníka. Značnou část projevu pak věnoval kritice opozičních stran, slovenských nevládních organizací, poměrů v Evropské unii a médiím.

A na slova přišla okamžitě řada reakcí. Šéf nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko Michal Šimečka na síti X označil první vystoupení Fica jako „politické zklamání“ a dodal, že se na premiérově politice nic nezměnilo.

„Premiér 14 minut obviňoval média, opozici, umělce, EU i naše zahraniční partnery. Místo toho, aby aktivně přispěl ke společenskému smíru, nazval atentátníka ‚aktivistou politické opozice‘,“ uvedl Šimečka.

Na adresu Fica se vyjádřil také Igor Matovič, bývalý předseda vlády Slovenské republiky a také předseda politického hnutí Slovensko (dříve hnutí Obyčajní Ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO)). „15 minut žluče, nenávisti, křivého obvinění, lží a výmyslů,“ napsal na svůj facebookový profil.

Podle Branislava Gröhlinga, předsedy strany Svoboda a Solidarita (SaS), nenaznačuje projev Fica změnu vládní politiky a snahu uklidnit Slovensko. „Ostře se ohrazuji vůči jakémukoliv spojení atentátníka a jeho činu na premiéra s naší politikou založenou na věcné a odborné kritice,“ vyjádřil se na facebookovém profilu Gröhling. Také dodal, že se tímto způsobem společnost nikam nepohne a její rozdělení a nenávist se ještě zvýší.

Projev premiéra Roberta Fica.Video: facebook/robertficosk

Spekulace o Ficově možném vystoupení už předtím rozvířil ministr obrany Robert Kaliňák, který teď fakticky řídí vládu. V pondělí vyjádřil naději, že se Fico vedle něj brzy objeví na tiskové konferenci.

Televize Markíza pak s ohledem na volební moratorium, které začíná ve čtvrtek, informovala, že se dá očekávat, že Fico svoji mateřskou stranu Směr podpoří před víkendovými volbami do Evropského parlamentu.

Oficiálně nicméně slovenští novináři podrobnosti o Ficově chystaném vystoupení ještě dopoledne neměli. „Ale očekáváme, že se to stane,“ řekl Seznam Zprávám Jakub Filo, zástupce šéfredaktorky deníku SME. Dodal přitom, že informace o zdravotním stavu premiéra jsou dost nejasné a že novináři netuší, nakolik je vůbec schopný veřejných vystoupení.

Doporučované