Hlavní obsah

Zesnulého maorského krále na Novém Zélandu nahradila jeho nejmladší dcera

Foto: Profimedia.cz

Nová maorská královna Nga Wai.

Novozélandský maorský král Tuheitia zemřel ve věku 69 let minulý pátek v nemocnici, kde se zotavoval z operace srdce. Pár dní předtím oslavil 18 let na trůnu. Funkce maorského krále je ceremoniální, ale má velký kulturní význam.

Článek

Na Novém Zélandu se ve čtvrtek konal obřad, během něhož se stala maorskou královnou sedmadvacetiletá Nga Wai, nejmladší dcera maorského krále, který zemřel minulý týden. Podle agentury AFP jde o překvapivé rozhodnutí maorské rady, očekávalo se totiž, že novým králem by se mohl stát její starší bratr.

„Je to jistě přelom v maorské tradici, obvykle se novým králem stává nejstarší potomek, muž,“ řekl AFP odborník na maorskou historii a kulturu Karaitiana Taiuru. „Maorské společenství touží po mladším vedení, aby nás vedlo novým světem AI (umělé inteligence), genetických modifikací, globálního oteplování a dobou dalších společenských změn, které ohrožují domorodé obyvatele Nového Zélandu. Tyto změny vyžadují, aby nás vedla nová, mladší generace,“ dodal.

Nová maorská královna Nga Wai hono i te po Paki vystudovala maorštinu a právo na univerzitě regionu Waikato. Čtvrteční obřad, kdy plula po řece Waikato s rakví s tělem svého otce, sledovaly podle AFP desítky tisíc lidí – Maorů i Novozélanďanů s evropským původem.

Maorové tvoří asi 17 procent novozélandské populace, je jich zhruba 900 000. Podle AFP se potýkají s chudobou či nezaměstnaností více než většinové obyvatelstvo, trpí častěji kardiovaskulárními nemocemi, cukrovkou či rakovinou a je mezi nimi vyšší procento sebevražd.

„Lidé si myslí, že Maorové jsou jeden národ, ale není to pravda,“ citovala AFP Joanne Teinaovou, která na dnešní obřad přijela z Aucklandu. „(Královské hnutí) Kiingitanga vytvořili lidé, kteří proti sobě dlouho bojovali, než přišli Evropané,“ dodala s odkazem na hnutí, které vzniklo v roce 1858 a v němž se spojily různé novozélandské kmeny.

Související témata:
Nga Wai

Doporučované