Hlavní obsah

Zemřela hvězda seriálu Beverly Hills 90210. Shannen Dohertyové bylo 53 let

Foto: Kathy Hutchins, Shutterstock.com

Shannen Dohertyová na snímku z roku 2018.

Herečka v sobotu po desetiletém boji podlehla rakovině. V televizi se poprvé objevila před dosažením 15 let.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Shannen Dohertyová, hvězda seriálů Beverly Hills 90210 nebo Čarodějky, zemřela ve věku 53 let.

„V sobotu 13. července prohrála po mnoha letech svůj boj s rakovinou,“ potvrdila pro server People v neděli její dlouholetá publicistka Leslie Sloaneová. „Oddaná dcera, sestra, teta a přítelkyně byla obklopena svými nejbližšími a také svým psem Bowiem. Rodina v tuto chvíli žádá o soukromí, aby mohla v klidu truchlit,“ dodala.

Herečce byla rakovina prsu poprvé diagnostikována v roce 2015. Po dvouleté remisi se jí v roce 2017 vrátila. V roce 2020 řekla v rozhovoru pro Good Morning America, že je její diagnóza nevyléčitelná, a označila ji za „hořkou pilulku k spolknutí“.

O tři roky později na svém instagramu informovala, že se jí nemoc rozšířila do mozku. „Můj strach je zřejmý,“ napsala. Loni jí lékaři nádor na mozku odstranili, zhoubná choroba se ale rozšířila také do kostí.

Shannen Dohertyová začala pracovat již v mládí. V roce 1988 si po boku Winony Ryderové zahrála v černé komedii Smrtící atrakce, která se později stala kultovním snímkem a je všeobecně považována za jeden z nejlepších středoškolských filmů vůbec.

Pověst potížistky

Nejvíce rodačku z Memphisu proslavila role Brendy Walshové v populárním teenagerovském seriálu Beverly Hills 90210, který ve čtvrté sérii sledovalo v průměru přes 21 milionu diváků. Dohertyová odešla před začátkem natáčení páté série a vrátila se až v rebootu z roku 2008.

Po své slávě v Beverly Hills byla Dohertyová obsazena do seriálu Čarodějky v roli Prue Halliwellové, nejstarší ze tří čarodějnických sester. Vedle účinkování v seriálu také režírovala několik epizod. Natáčení opustila na konci třetí série v roce 2001.

Dohertyová byla v tisku mimo jiné často stavěna do role potížistky, časopis People ji jednou označil za „ikonickou hollywoodskou zlobivou holku 90. let“. Když se herečka v roce 1992 zabývala svou pověstí, odmítla, že by byla obtížná.

„Pokud považujete za ‚obtížnou‘ silnou ženu, která si stojí za svým, tak ano, přiznávám se,“ řekla. „Jsem otevřená různým názorům, ale pokud mě neposloucháte a nechováte se ke mně se stejným respektem, jako byste se chovali k muži, máte problém.“

Doporučované