Hlavní obsah

Země EU mají povinnost umožnit žádost o azyl, vzkázal Brusel Polsku

Foto: Kancelář polského premiéra

Deník Rzeczpospolita Tuskovo sobotní oznámení považuje za počátek kampaně před prezidentskými volbami.

Polský premiér Donald Tusk chce dočasně pozastavit právo migrantů požádat o azyl. Vůči jeho plánu se veřejně ohradil jeden z jeho koaličních kolegů, média předpokládají další spory uvnitř vlády.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Evropská komise (EK) Polsku vzkázala, že členské země Evropské unie mají povinnost umožnit migrantům požádat o azyl, napsal bruselský server Politico.

Polský premiér Donald Tusk v sobotu oznámil, že kvůli situaci na běloruské hranici chce dočasně a na omezeném prostoru pozastavit právo na azyl. Vůči Tuskovu plánu se veřejně ohradil jeden z jeho koaličních partnerů a uvedl, že nejde o program vlády, ale o program premiérovy Občanské koalice.

Mluvčí EK řekl, že členské státy „mají povinnosti na unijní a mezinárodní úrovni, včetně práva umožnit přístup k azylovému řízení“. Tusk byl v letech 2014 až 2019 předsedou Evropské rady, která mimo jiné spoluurčuje směřování Evropské unie.

Polsko už několik let obviňuje režim běloruského diktátora Alexandra Lukašenka, že aktivně podporuje migranty z krizových oblastí, aby se snažili dostat do EU přes polskou hranici. Bělorusko je blízkým spojencem Ruska.

„Musíme pracovat na evropském řešení. Takovém, které bude silně působit proti hybridním útokům (ruského prezidenta Vladimira) Putina a Lukašenka,“ cituje Politico mluvčího Evropské komise.

EU podle něho nesmí dopustit, aby Rusko a Bělorusko využívaly její hodnoty, včetně práva na azyl, proti ní samotné a podkopávaly v sedmadvacítce demokracii. Politico poznamenává, že není jasné, jakých částí polské hranice by se Tuskovo opatření týkalo, ani jak chce Polsko zajistit, že opatření bude v souladu s mezinárodním právem.

Tusk podle portálu deníku Gazeta Wyborcza v neděli řekl, že vzorem mu bylo Finsko. Jeho parlament v červenci schválil zákon, který dal pohraničníkům možnost vracet žadatele o azyl, kteří se pokoušejí vstoupit do země z Ruska. Výjimka platí pro děti a hendikepované. Tuskův záměr podle deníku zřejmě vyvolá spory uvnitř vládní koalice.

Proti Tuskovu plánu se ohradil Szymon Holownia, který je předsedou Sejmu, tedy dolní komory polského parlamentu. Holownia stojí v čele strany Polsko 2050, která je členem Tuskovy vládní koalice. Uvedl, že pro jeho politické uskupení je právo na azyl „svaté“ a že jakékoliv jeho pozastavování by bylo přípustné pouze v případě krajního zhoršení situace na hranici. „Tak závažné omezení by se rozhodně nemohlo používat jako ‚prevence‘“, napsal Holownia na svém profilu na facebooku. „Důsledně zastáváme názor, že bezpečnost je rozhodně nejdůležitější, ale bezpečnost nevylučuje lidskost,“ dodal.

Polský deník Rzeczpospolita Tuskovo sobotní oznámení považuje za počátek kampaně před prezidentskými volbami, které se budou konat příští rok. Premiér podle něho dospěl k závěru, že kandidátovi liberální Občanské koalice hlasy městských elit pro zajištění místa v prezidentském paláci nestačí.

„On ví, že rozhodnutí, kdo se stane prezidentem, závisí na tom, zda se mu podaří kontrolovat emoce (a buďme upřímní, hlavně strach) milionů Poláků,“ napsala Rzeczpospolita. Kvůli tomu premiér Tusk říká, že „získá zpět kontrolu nad migrací“ a prohlašuje, že chce ilegální migraci zcela zastavit. List připomíná, že Tuskova proevropská strana svého kandidáta do prezidentských voleb ještě nevybrala.

Doporučované