Hlavní obsah

Dvě ruské balistické střely způsobily masakr v Poltavě

Následky útoku na Poltavu. Video: Telegram/uniannet, X.com/Anna Komsa, X.com/IneBackIversen

aktualizováno •

Podle Volodymyra Zelenského dvě balistické střely zasáhly vzdělávací institut a nemocnici. „Do záchranné operace jsou zapojeny všechny služby. Jsem vděčný každému, kdo od prvních minut po neštěstí pomáhá a zachraňuje životy.“

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruský vzdušný útok na ukrajinské město Poltava si podle průběžných zpráv vyžádal nejméně 50 mrtvých a přes 271 zraněných.

Na sociální síti Telegram o tom informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Podle dostupných informací zasáhly dvě balistické rakety území vzdělávacího zařízení a sousední nemocnice,“ přiblížil prezident. „Jedna z budov Institutu komunikace byla částečně zničena. Lidé zůstali uvězněni pod troskami,“ pokračoval.

„Mnohé se podařilo zachránit, více než 180 lidí bylo zraněno. Bohužel je mnoho obětí. Do této chvíle se ví o 41 mrtvých. Vyjadřuji svou soustrast všem příbuzným a blízkým,“ dodal s tím, že nařídil vyšetření okolností toho, co se stalo.

„Do záchranné operace jsou zapojeny všechny potřebné služby. Jsem vděčný každému, kdo od prvních minut po neštěstí pomáhá lidem a zachraňuje životy.“

Olena Zelenská odpoledne na síti X upřesnila, že počet mrtvých v Poltavě vzrostl na 47, dalších 206 lidí je zraněných. „Rusko nám bere to nejcennější - naše životy. Na to nikdy nezapomeneme,,“ napsala první dáma. Záchranáři v podvečer uvedli, že útok si vyžádal nejméně 50 obětí a přes 271 zraněných. Další lidé mohou být stále pod troskami.

Zraněni cestou do krytu

Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že město Poltava, kde před válkou žilo 280 tisíc lidí, prožívá „strašný den“ po „barbarském útoku“ z Ruska.

Mezi zazněním protivzdušné sirény a příletem raket prý bylo tak málo času, že ke zraněním mnohých lidí došlo na cestě do protileteckých krytů. „Tato tragédie ukazuje zákeřnost nepřítele. Jsou připraveni spáchat jakýkoli zločin, aby zastrašili Ukrajince,“ stojí na účtu ministerstva obrany na síti X.

Ukrajinská veřejnoprávní stanice Suspilne uvedla, že obyvatelé Poltavy slyšeli dva výbuchy kolem 9:10, jen o dvě minuty dříve byl v oblasti vyhlášen letecký poplach.

Ruské proválečné kanály na Telegramu podle webu BBC tvrdí, že úder zasáhl výcvikové středisko armády a že oběti jsou vojenští kadeti. Obvykle dobře informovaný kanál Rybar napsal, že „v důsledku útoku byli zlikvidováni cenní specialisté na komunikace a elektronický boj“. BBC ale připomíná, že žádné z těchto tvrzení nelze ověřit.

Každodenní útoky

Zprávy o dalších ruských vzdušných úderech jsou v poslední době na denním pořádku. V úterý ráno přišla zpráva, že při útocích, které Rusko podniklo v pondělí večer na města Dnipro a Záporoží, zemřeli tři lidé.

Začátkem minulého týdne dokonce Ukrajina zažila největší letecký útok od začátku celé války. Rusko poslalo na různé cíle, znovu z velké části spojené s energetikou, více než 230 dronů a řízených střel.

Velká část dronů i střel s plochou dráhou letu byla zřejmě sestřelena nebo jinak zastavena protivzdušnou obranou (včetně jednoho nejspíše velmi šťastného sestřelu řízené střely kulometem).

V týlu nepřítele útočí i bránící se Ukrajina. O víkendu se terčem stala moskevská rafinerie.

+2

AKTUALIZACE: Upřesnili jsme bilanci ruského útoku.

Doporučované