Hlavní obsah

Zelenská, luxusní auto a Paříž. Deepfake je dílem Ruska, naznačuje analýza

Foto: photowalking, Shutterstock.com

V deepfake videu figuruje neexistující zaměstnanec pařížského autosalonu společnosti Bugatti, který tvrdí, že si Olena Zelenská koupila luxusní auto.

Ukrajinská první dáma se pravděpodobně stala obětí ruské dezinformační kampaně, píše web americké televize CNN.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Falešné video, tzv. deepfake, které tvrdí, že si manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská během návštěvy Paříže minulý měsíc koupila vůz Bugatti, je pravděpodobně součástí dezinformační sítě napojené na Rusko. Ukázala to analýza zpracovaná novináři americké stanice CNN ve spolupráci s odborníky na dezinformace.

Ve videu vygenerovaném umělou inteligencí figuruje neexistující zaměstnanec pařížského autosalonu společnosti Bugatti, který tvrdí, že ukrajinská první dáma si 7. června koupila nový model Bugatti Tourbillon v přepočtu za 113 milionů korun (4,5 milionu eur).

Podle Clémenta Briense, výzkumníka společnosti Recorded Future zabývající se kybernetickou bezpečností, má klip několik znaků deepfake. Odpovídá tomu střih videa nebo podivný přízvuk či pohyby úst. Přesto záznam nasbíral během 24 hodin přibližně 18 milionů zhlédnutí na sociální síti X, kde ho šířili proruští influenceři.

Společnost Bugatti v úterním prohlášení uvedla, že její pařížské zastoupení se stalo obětí několika trestných činů, a „důrazně odsoudila tuto dezinformační kampaň“.

„Údajný prodejce, který se vydával za člena skupiny Car Lovers Group a její sportovní značky Schumacher Group, zveřejnil na sociálních sítích video, v němž uvedl, že pařížské dealerství Bugatti prodalo vozidlo ukrajinskému prezidentskému páru,“ uvedla společnost a dodala, že „důrazně popírá jak existenci transakce, tak následně i existenci faktury“.

„Na faktuře nejsou uvedeny povinné právní údaje, chybná je i cena vozidla, cena variant a jejich popisy jsou nepřesné a nekonzistentní, grafika je zastaralá,“ dodala.

Jak funguje podvod skrze deepfake?

Podívejte se, jak mohou podvodníci pomocí „naklonování“ napodobit hlas i podobu vašich kolegů nebo příbuzných:

Video pochází z francouzskojazyčné webové stránky Verite Cachee France, jejíž obsah je zřejmě generován umělou inteligencí.

Darren Linvill, profesor z Media Forensics Hub na Clemson University, řekl CNN, že deepfake a webové stránky Verite Cachee nesou znaky ruské kampaně. „Obvykle umístí na YouTube nějaké video s příběhem. Tento příběh pak vyprávějí tak, že ho rozvrství na jimi vytvořené falešné zpravodajské stránky a často také na jednu nebo více spřátelených webových stránek. Příběh pak integrují prostřednictvím sociálních médií, přičemž začínají u skutečných proruských influencerů, kteří jsou součástí jejich sítě,“ vysvětlil.

Doporučované