Hlavní obsah

Ze smrti policisty u srbsko-bosenských hranic viní srbský ministr Kosovo

Foto: Shutterstock.com

Srbská policie nasadila do pátrání po podezřelém drony a vrtulník. Ilustrační fotografie.

Při přestřelce u bosenských hranic zemřel srbský policista a druhý byl raněn. Srbský ministr vnitra Dačič čin označil za teroristický a obvinil z něj Kosovo. Incident by neměl být politizován, reagoval kosovský premiér.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Srbský policista byl ve čtvrtek zabit a další byl zraněn při přestřelce během rutinní kontroly vozidel poblíž bosenských hranic, uvedla srbská vláda. Z „teroristického činu“ obvinila sousední Kosovo, informuje zpravodajská agentura Reuters.

Srbský ministra vnitra Ivica Dačič v prohlášení uvedl, že policie zastavila auto se srbskou poznávací značkou, v němž se nacházeli dva lidé. Jeden z nich vystoupil a střelil jednoho policistu pistolí do hrudi a druhého do ramene. Stav druhého je stabilizovaný.

V prohlášení se dále uvádí, že vyšetřovatelé našli na místě činu kosovský pas a německý občanský průkaz. „Zabil policistu, provedl tento zjevný teroristický čin, pochází z Kosova. To nemůže být náhoda,“ řekl Dačič novinářům.

„Myslíme si, že by se tato věc neměla politizovat, ale měla by se řešit z bezpečnostního, odborného a právního hlediska,“ reagoval kosovský premiér Albin Kurti.

Kosovské ministerstvo zahraničí doporučilo svým státním příslušníkům, aby v Srbsku dbali zvýšené opatrnosti a vyhýbali se oblasti, kde došlo k přestřelce. Srbská policie nasadila do pátrání po podezřelém drony a vrtulník.

Mezi oběma balkánskými zeměmi panují vyostřené vztahy. Srbsko stále odmítá uznat nezávislost své bývalé provincie.

Související témata:
Ivica Dačić

Doporučované