Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Fico je v domácí péči v Bratislavě, potvrdila nemocnice

Foto: Seznam Zprávy, AI vizualizace

Podle nejnovějších zpráv je premiérův stav uspokojivý a vyvíjí se v souladu s očekáváním lékařů.

Slovenský premiér byl přepraven z nemocnice v Banské Bystrici do jeho bytu v Bratislavě, kde zůstává v domácí léčbě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenského premiéra Roberta Fica ve čtvrtek převezli z nemocnice v Banské Bystrici do jeho bytu v Bratislavě, kde se politik bude dál zotavovat ze střelných zranění po útoku atentátníka z poloviny tohoto měsíce. V pátek informaci o převozu potvrdila nemocnice, ve které byl hospitalizován.

Ředitelka nemocnice Miriam Lapuníková uvedla, že Fico byl „disciplinovaným pacientem“. Vyjádřila vděk také týmu zdravotníků.

Podle médií do Bratislavy s premiérem odletěl vrtulník. Televize JOJ uvedla, že v okolí Ficova bytu byl větší počet policistů a příslušníků ochranky.

Podle dosavadních vyjádření Lapuníkové chtěl Fico zůstat v péči lékařů v Banské Bystrici do doby, než se uzdraví natolik, že by mohl jít do domácího ošetřování. Ředitelka řekla, že se jeho zdravotní stav vyvíjí v souladu s očekáváním odborníků, kteří se o něho starají.

Muže, který na Fica střílel po výjezdním zasedání vlády v Handlové z pistole, bezprostředně po činu zadrželi příslušníci bezpečnostních složek. Soud ho poslal do vazby. Za pokus o úkladnou vraždu mu hrozí 25 let vězení nebo doživotí. Podle soudu zdůvodnil atentát svým nesouhlasem s politikou slovenské vlády a během výslechu tvrdil, že Fica zabít nechtěl.

Fico podle dřívějších informací prodělal pětihodinovou operaci a pak také další zákrok, při kterém mu lékaři odebrali odumřelou tkáň ze střelných zranění. Útočník, kterého po činu z poloviny května poslal soud do vazby, střílel na Fica po výjezdním zasedání vlády v Handlové, když politik přišel pozdravit lidi na místní náměstí. Ficovi spolupracovníci tento týden řekli, že premiér utrpěl při útoku průstřel tenkého střeva a měl zraněnou také ruku a nohu.

Aktualizace 31. 5. 2024, 9:10: Doplněno vyjádření nemocnice, že Fico je ve svém bytě.

Doporučované