Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Zásoby potravin na jihu Gazy jsou ohroženy, tvrdí představitel OSN

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Distribuce jídla v Gaze.

Jižní části Gazy čelí potravinové a hygienické krizi kvůli rozšíření izraelské ofenzivy. Dodávky pomoci z Egypta jsou přerušeny, což ohrožuje zásobování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lidé v jižní části Gazy čelí v důsledku rozšíření izraelské ofenzivy potravinové a hygienické krizi, uvedl v pátek Carl Skau, zástupce ředitele Světového potravinového programu OSN. Pokračující vojenská operace totiž ohrožuje nezbytné dodávky potravin do oblasti. Hlad a riziko hladomoru byly v posledních měsících nejpalčivější na severu Gazy. Situace se ale nyní zhoršuje na jihu.

Hlavní tok pomoci v osm měsíců trvajících bojích vedl z Egypta do jižní Gazy, ale ten byl z velké části přerušen. Izrael totiž od začátku května rozšířil svou kampaň ve městě Rafah, kde se ukrývala většina obyvatel Gazy, píše agentura Reuters.

„Před operací v Rafahu jsme si udělali zásoby, takže jsme lidem dali do rukou potraviny, ale ty začínají docházet a my nemáme takový přísun, jaký potřebujeme a jaký jsme měli do oblasti dříve,“ řekl Skau po dvoudenní cestě do Gazy.

Když Izrael postoupil v Rafahu, mnoho z těch, kteří se tam uchýlili, bylo znovu vysídleno na sever, směrem k evakuační zóně v Al-Mawasi. Některé palestinské rodiny se tak musely stěhovat už po osmé, píše Al-Jazeera.

Podle palestinských zdrojů není ale ani v Al-Mawasi bezpečno. Podle oficiální palestinské tiskové agentury WAFA izraelská armáda ve čtvrtek zaútočila na evakuační zónu „pozemními, námořními a leteckými údery“. Izrael obvinění popřel, uvádí CNN.

„Je to krize vysídlení, která přináší to, že asi milion lidí, kteří byli vytlačeni z Rafahu, je nyní opravdu namačkáno na malém prostoru podél pláže,“ řekl Skau. „Je tam horko, hygienická situace je prostě hrozná. Projížděli jsme řekami splašků. Je to krize veřejného zdraví v plném proudu.“ Distribuci pomoci ztěžují vojenské operace, opožděná izraelská povolení a rostoucí bezpráví uvnitř Gazy.

Gaza na pokraji hladomoru

V Pásmu Gazy může do několika týdnů nastat to, co svět naposledy pamatuje z Jižního Súdánu nebo Somálska. Hladomor může podle OSN ohrozit až 1,1 milionu lidí. Hlady ale Palestinci, včetně dětí, umírají už teď.

Skau uvedl, že ačkoli se na sever Gazy dostává více potravin, je zapotřebí základní zdravotní péče, vody a hygienických zařízení, aby se „křivka hladomoru na severu zcela otočila“. Izrael podle něj musí do Gazy vpustit více zdravotnického zboží.

Současná ofenziva začala 7. října, kdy bojovníci Hamásu zaútočili na Izrael a podle izraelských údajů zabili 1200 lidí a dalších asi 250 unesli. Izraelská reakce si podle zdravotníků v Gaze vyžádala více než 37 000 mrtvých Palestinců a velkou část území ovládaného Hamásem proměnila v ruiny.

Doporučované