Hlavní obsah

Íránská odveta se blíží. Opusťte ihned Libanon, varují západní i arabské státy

Foto: Profimedia.cz

Íránský duchovní vůdce Alí Chameneí při setkání s armádními piloty. Ilustrační foto.

Mnoho zemí se obává eskalace konfliktu na Blízkém východě po izraelském atentátu na představitele Hizballáhu. Západní vlády vyzývají své obyvatele k okamžitému opuštění Libanonu a Íránu. Varují také před cestami do Izraele.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O víkendu vyzvaly své občany k opuštění Libanonu Spojené státy, Velká Británie, Švédsko, Itálie, Austrálie, Francie, Jordánsko, Kanada nebo také Saúdská Arábie. Kanadské úřady varují také před cestami do Izraele a Francie vyzvala občany o opuštění Íránu. Důvodem je rostoucí obava z rozsáhlejšího konfliktu na Blízkém východě, informuje zpravodajský server BBC News.

Představitelé západních zemí se obávají, že Hizballáh, Íránem podporovaná milice a politické hnutí sídlící v Libanonu, by mohl hrát klíčovou roli v íránské odvetě za smrt politického šéfa Hamásu Ismáíla Haníji v Teheránu a zavraždění vysoce postaveného velitele Hizballáhu Fuáda Šukra. Hizballáh slíbil, že na atentát Šukra, ke kterému došlo v Dahíji na jižním předměstí Bejrútu, odpoví.

Obavy z eskalace nepřátelství, které by mohlo zachvátit Libanon, jsou nejvyšší od doby, kdy Hizballáh zahájil své útoky na Izrael, den po smrtících útocích Hamásu na jih Izraele 7. října, na podporu Palestinců v Gaze.

V pátečním telefonátu s šéfem zahraniční politiky EU Josepem Borrellem úřadující íránský ministr zahraničí Alí Bákí Kání řekl, že Írán „nepochybně využije svého přirozeného a legitimního práva“ k „potrestání“ Izraele. V pátek hlasatel íránské státní televize varoval, že „svět bude svědkem mimořádných scén“. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval Izraelce, že je čekají „náročné dny… Slyšeli jsme hrozby ze všech stran. Jsme připraveni na jakýkoli scénář.“

Jediné bejrútské komerční letiště ruší nebo pozastavuje stále více letů a ceny některých letenek prudce vzrostly. Země vyzývají své obyvatele, aby odletěli dokud to jde.

V sobotním prohlášení velvyslanectví USA v Bejrútu uvedlo, že ti, kteří se rozhodli zůstat v Libanonu, by si měli „připravit nouzové plány“ a být připraveni „ukrýt se na delší dobu na místě“. K co nejrychlejšímu odjezdu vyzvalo své občany v sobotu také Jordánsko nebo Spojené státy.

Velvyslanectví Saúdské Arábie v Bejrútu v neděli na síti X vyzvalo občany Saúdské Arábie, aby „okamžitě opustili Libanon“. „Pečlivě sledujeme vývoj událostí v jižním Libanonu a znovu vyzýváme saúdskoarabské občany, aby v souladu s rozhodnutím zakázat cestování do Libanonu okamžitě opustili libanonské území,“ uvedla v neděli ambasáda na sociální síti X podle serveru saúdskoarabské televize Al-Arabíja.

V neděli k vycestování občanů vyzvala také Francie. Na svém webu francouzská diplomacie uvedla, že vzhledem k velmi nestabilní bezpečnostní situaci jsou přímé komerční lety s mezipřistáním do Francie stále k dispozici a vyzvala občany, „aby si co nejdříve zajistili odlet z Libanonu“. V prohlášení dále vyzývá, aby do Libanonu nikdo dále necestoval a ty, kteří jsou již na místě, nabádá „k maximální ostražitosti, k registraci na kanálu ARIANE a k pravidelnému sledování internetových stránek Generálního konzulátu Francie v Bejrútu.“

Varování pro české občany bylo vydáno již v říjnu loňského roku. S nedělní aktualizací je stále v platnosti. Stejné varování platí i pro Írán. Úřady dále nedoporučují cesty do okolí Pásma Gazy a k severní hranici Izraele.

Doporučované