Hlavní obsah

Žalobkyně z vyšetřování novinářky Cirokové už čelí disciplinárnímu řízení

Foto: Seznam Zprávy

Letáky s pozvánkou na akci Tvořivé společnosti si prokurátorka vylepovala i na dveře kanceláře.

Disciplinárnímu řízení bude čelit slovenská žalobkyně Lucia Pavlaninová, která se podílela na vyšetřování reportérky Seznam Zpráv Kristiny Cirokové.

Článek

O zahájení disciplinárního řízení proti Pavlaninové s odvoláním na vyjádření prokuratury informovala slovenská média. Prokurátorka se vedle vyšetřování reportérky Cirokové účastnila také výslechu dalších lidí v souvislosti s jejich informováním o projektu Tvořivá společnost náboženského hnutí AllatRa.

Pavlaninová minulý týden rezignovala na funkci vedoucí oddělení boje s organizovaným zločinem na prokuratuře v Žilině. Učinila tak poté, co slovenský list Sme psal o tom, že žalobkyně Tvořivou společnost sama podporovala.

„Postupem prokurátorky, spočívajícím v neoznámení skutečností, které mohly mít vliv na posuzování nepodjatosti prokurátora, mohlo dojít k naplnění zákonných znaků skutkové podstaty disciplinárního provinění,“ uvedl žilinský krajský prokurátor Tomáš Balogh. Dříve tvrdil, že Pavlaninová propojení s AllatRa popřela.

Podnět k disciplinárnímu řízení Pavlaninové projedná slovenský nejvyšší správní soud.

Podle Sme Pavlaninová v prospěch sekty agitovala, když kolegům na prokuratuře posílala e-maily s pozvánkou na konference či semináře Tvořivé společnosti a v budově prokuratury nechávala letáky této sekty. Žalobkyně se pak zapojila do vyšetřování případu, ve kterém byli vyslýchání lidé, jež o činnosti Tvořivé společnosti informovali. Spis v této záležitosti si podle Balogha vyžádala k prozkoumání slovenská generální prokuratura.

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok podle médií uvedl, že působením AllatRa a Tvořivé společnosti se zabývá jeden z elitních útvarů slovenské policie.

Krajská prokuratura v Žilině vyslýchala Cirokovou a další osoby při vyšetřování podezření z propagace hnutí potlačujícího práva a svobody. Na základě evropského vyšetřovacího příkazu vyslechla českou novinářku v Praze česká policie a výslechu se zúčastnila právě i Pavlaninová. Balogh dříve uvedl, že Pavlaninová tuto kauzu neměla na starosti a pouze na ní spolupracovala. Podle Sme byla Pavlaninová rovněž členkou disciplinární komise, která se zabývala staršími případy prohřešků pracovníků prokuratury.

Ciroková podle dostupných informací loni zjistila, že se vůdce AllatRa Igor Michajlovič Danilov ukrývá na Slovensku. Reportérka také mluvila o AllatRa v pořadech slovenské veřejnoprávní televizi a rozhlasu Slovenští zástupci AllatRy následně ve vyjádřeních mluvili o spiknutí „antikultistů“ a podle nich pro spiklence Ciroková společně s další novinářkou ze Slovenska pracují.

Související témata:

Doporučované