Hlavní obsah

„Zákopy se rozpadaly.“ Ukrajinský generál řekl, proč nepřevzal nové opevnění

Foto: telegram/ministry_of_defense_ua

Ukrajinské opevnění, ilustrační snímek.

„Většina opevnění byla v nížině, zarostlá křovinami a zákopy se rozpadaly. Betonové konstrukce nebyly řádně vybaveny,“ vysvětlil své důvody ukrajinský generál Artur Horbenko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Generálporučík Artur Horbenko odmítl koncem roku 2023 převzít opevnění na druhé obranné linii, které vybudovaly soukromé společnosti na zakázku oblastní vojenské správy. Tehdejší velitel 125. samostatné brigády sil teritoriální obrany svůj krok vysvětluje tím, že obranné stavby byly ve špatném stavu.

„Jako velitel brigády jsem koncem roku 2023 obdržel rozkaz k převzetí obranných opevnění na druhé linii obrany (v oblasti Lyptsi, Verbove a Izbytske). Odmítl jsem to udělat. Projížděl jsem po této trase, přičemž jsem na sebe vzal závazek vše vyfotografovat a zaznamenat,“ uvedl v rozhovoru pro deník Ukrajinska pravda.

Opevnění podle něj neodpovídala taktické strategii, protože nebyla na význačných výšinách. „Většina těchto opevnění byla v nížině, zarostlá křovinami a zákopy se rozpadaly. Betonové konstrukce nebyly řádně vybaveny,“ přiblížil jejich stav.

„V důsledku toho jsem je odmítl přijmout a předal jsem formální hlášení vedení Charkovské operačně-taktické skupiny,“ dodal. To mu prý odpovědělo, že situaci prověří.

Někdo z Oblastní vojenské správy pak vedení údajně řekl, že stavby jsou téměř dokončeny, že práce stále pokračují a že jsou v uspokojivém stavu. „To však byla naprostá lež,“ říká Horbenko.

Rusko letos v květnu zahájilo v Charkovské oblasti novou ofenzivu, přestože už v roce 2022 se z těchto míst stáhlo. Ukrajinská média kritizovala úřady kvůli tomu, že armáda na útok nebyla připravená. Nedostatky připustilo i velení vojska.

Rusku se v regionu nepodařilo dosáhnout výrazných územních zisků. Analytici se ale shodují, že ofenziva byla pro Moskvu důležitá, protože váže ukrajinské jednotky, které tak nemůžou pomoci obráncům v jiných úsecích fronty.

Doporučované