Hlavní obsah

Záhada sestřelených objektů. Generál nevyloučil ani mimozemšťany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Pracovníci amerického námořnictva vytahují části špionážního balonu z vody u pobřeží Jižní Karolíny.

Reklama

Američané během osmi dní sestřelili čtyři záhadné objekty nad Severní Amerikou. Místo odpovědí na to, co se za oceánem děje, však k veřejnosti zatím proudí jen teorie. Seznam Zprávy připravily jejich přehled.

Článek

Spojené státy s Kanadou si zažily krušný prodloužený víkend, když od pátku každý den sestřelily z nebe jeden blíže nespecifikovaný objekt. K trojici zákroků navíc došlo jen pár dní po 4. únoru, kdy Američané zneškodnili údajný čínský špionážní balon poblíž pláže Myrtle Beach v Jižní Karolíně.

Zatímco balon operoval dostatečně vysoko nad leteckou hladinou komerčních letadel, tři poslední objekty se držely mnohem níže. Představovaly tak možnou hrozbu pro civilní letectví, což usnadnilo rozhodnutí je zničit. Rizika s tím spojená navíc byla minimální i proto, že k sestřelení došlo buď nad vodou, či v méně osídlených oblastech.

Detaily o jednotlivých objektech zatím známy nejsou a kompletní obrázek se bude skládat ještě nějakou dobu. Co se týče již zmiňovaného balonu, podle představitelů Pentagonu a FBI vyprošťovací práce potrvají ještě několik dní. Shromáždit trosky stroje, ze kterých by bylo možné vyčíst více, se přitom potápěči snaží už od 5. února.

Samotný balon sice Američané z vody vyzvedli docela rychle, stejně jako část kabeláže, která plavala na hladině oceánu. Většina elektroniky se však nacházela v „nákladu“ balonu, který byl pod ním, a jehož zbytky jsou – i když v relativně mělkých vodách – roztroušeny po dně oceánu.

Části jednotlivých objektů poputují po nalezení rovnou do rukou zpravodajců, otázkou ovšem je, v jakém budou stavu a kolik se z nich bude dát zjistit. Faktory, které jejich hledání komplikují, jsou třeba arktické počasí na Aljašce, kam dopadl druhý objekt, nebo nehostinné podmínky kanadské divočiny v Yukonu, kde se rozpadl stroj sestřelený v sobotu.

Objekty nad Severní Amerikou

4. únor: Americká armáda sestřelila podezřelý špionážní balon u pobřeží Jižní Karolíny. Objekt se několik dní vznášel nad USA a podle Washingtonu pocházel z Číny.

10. únor: USA sestřelily na severu Aljašky další objekt, který měl postrádat jakýkoliv pohonný nebo řídicí systém.

11. únor: Americká stíhačka sestřelila objekt nad kanadským Yukonským teritoriem, asi 160 km od hranic s USA. Objekt úřady popisovaly jako válcovitý a menší než první balon.

12. únor: Americké letouny sestřelily čtvrtý objekt nad Huronským jezerem.

Veřejnost zatím příliš neví ani o podobě strojů. Objevují se hlasy, které o posledních třech objektech hovoří jako o dalších špionážních balonech, objevily se ovšem i zprávy, které přišly s teorií o bezpilotním letounu. Odpovědi by však mohly poskytnout videozáznamy a další údaje shromážděné americkými piloty, kteří objekty před jejich zničením pozorovali.

Tou hlavní otázkou ovšem je, co byly objekty zač a proč se nad Severní Amerikou objevily. A teorií je hned několik.

Čínská špionáž

Asi nejčastěji opakovanou možností je scénář, podle kterého jde o součást špionážní operace některé z jiných světových velmocí. Obvinění padají zejména vůči Číně, která sama přiznala vlastnictví prvního sestřeleného objektu. Ten se pohyboval například i nad jadernou základnou Malmstrom ve státě Montana.

Čína a její představitelé se za incident omluvili s tím, že balon byl civilním strojem, který se používá pro výzkum počasí a který se kvůli omezeným možnostem řízení odchýlil z kurzu. Podle USA však stroj nesl zařízení, které bylo schopné zachytit a geolokačně zaměřit komunikaci.

„Byl zjevně určen ke zpravodajskému sledování a neodpovídal vybavení na palubě meteorologických balónů,“ cituje list The Guardian čtvrteční slova vysokého úředníka ministerstva zahraničí. „Měl několik antén, které zahrnovaly soustavu pravděpodobně schopnou shromažďovat a geolokačně určit komunikaci.“

Po zprávách o existenci prvního balonu a jeho cestě nad americké území se dále vynořily i nové podrobnosti o tom, co teď Američané označují jako globální sledovací operaci čínské armády.

O jejím programu špionážních balonů se USA měly dozvědět více v průběhu posledních 18 měsíců a při zpětném prověření případů neidentifikovaných vzdušných jevů zjistily, že v několika případech šlo právě o tyto balony. Přezkoumání tak například ukázalo, že nejméně tři tato zařízení do vzdušného prostoru USA nepozorovaně vstoupila již během Trumpovy éry.

Představy o čínské sledovací operaci jsou momentálně jen velmi matné, zdá se nicméně, že je poměrně rozsáhlá. Ve čtvrtek totiž američtí úředníci informovali, že se domnívají, že objevené špionážní balony jsou součástí velké flotily, která provádí sledovací operace po celém světě. Vystopovat je měli ve 40 zemích na pěti kontinentech.

Provokace i testování Američanů

Ihned po prvním incidentu se John Blaxland, profesor mezinárodní bezpečnosti a zpravodajských studií na Australské národní univerzitě, nechal slyšet, že Číňané museli očekávat, že budou chyceni při činu. Cílem tak podle něj mohlo být spíše ztrapnění USA, se kterými země dlouhá léta hraje přetahovanou, nebo upozornění Američanům, že Čína drží krok.

Američtí představitelé jdou s možnými scénáři ovšem ještě o něco dál a nabízejí možná nejvíce znepokojivou teorii, podle které objekty vysílá Čína nebo jiná světová mocnost, aby se dozvěděla více o amerických radarech nebo systémech včasného varování, a přišla tak na případné slabiny, či jen odhalila rychlost reakcí americké armády.

Jak ale upozorňuje list The New York Times, je třeba mít na paměti, že se opravdu jedná pouze o teorii.

Záběry prvního objektu, který se nad americkým územím objevil.Video: twitter/bradmwarren, AP

Vzhledem k tomu, že USA informovaly o rozsáhlosti již zmiňované čínské sledovací operace, Čína by se také ve finále mohla soustředit na veškeré zahraniční vojenské kapacity, nejen na ty americké, a důvodem by mohlo být potenciální vyostření napětí kolem Tchaj-wanu v příštích letech.

Pokud je některá z výše zmíněných teorií pravdivá, s největší pravděpodobností dojde ke komplikaci v již tak napjatých vztazích mezi dvěma nejmocnějšími zeměmi světa. Tomu ostatně nahrává i zrušená návštěva amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena v Číně poté, co se objevily informace o čínském špionážním balonu.

Meteorologická zařízení

Stroje na výzkum počasí do veřejné diskuze přinesla Čína, razí ho ale i někteří Američané, čímž se vysvětlení celé situace jen komplikuje. Jeden z vysoce postavených úředníků, se kterým mluvila ABC News, totiž uvedl, že poslední tři objekty, které byly sestřeleny, byly pravděpodobně právě meteorologická zařízení.

Tuto informaci ovšem popřel například lídr demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer, který o něco dříve prohlásil, že se američtí zpravodajci domnívají, že i zbylé objekty byly sledovací balony.

Mimozemšťani

Pokud jde o oblohu a neznámé objekty, nemůže v seznamu teorií chybět ani mimozemská aktivita. Tu navíc – na rozdíl od jiných – během nedělní tiskové konference nevyloučil třeba sám generál amerického letectva Glen VanHerck. „Nechám to na zpravodajské komunitě a kontrarozvědce,“ sdělil novinářům.

Jakékoliv úvahy o tom, že by to, co letectvo sestřelilo z oblohy, představovalo nějaký druh mimozemských návštěvníků, však ještě v neděli odmítli představitelé národní bezpečnosti. Podle jednoho z nich si nemyslí, že by dané objekty byly něčím jiným než zařízeními vyrobenými na planetě Zemi.

Více o čínsko-amerických vztazích

Před zahájením summitu G20 se konečně osobně setkali Joe Biden a Si Ťin-pching. V sázce bylo mnoho, ani tak si od jednání na pozadí nebezpečně vyostřených čínsko-amerických vztahů nikdo mnoho nesliboval.

Joe Biden řekl v předvečer setkání s čínským protějškem Si Ťin-pchingem, že si země musí ujasnit, kde mají „červené linie“. Americký prezident míří na setkání posílený úspěchem demokratů ve volbách do Kongresu.

Lepší schopnost detekce?

I když tak spousta otázek zůstává bez odpovědí, odborníci již částečně nastínili, proč se tolik objektů objevilo během tak krátké doby. Americké a kanadské zpravodajské služby totiž neustále dostávají obrovské množství nezpracovaných dat, přičemž velkou část z nich zpravidla vyřazují, aby se zaměřily na hrozbu přilétajících raket a nikoliv na pomalu se pohybující objekty, jako jsou právě balony.

Nedávno však filtry upravily, aby lépe odhalovaly i tyto cíle operující nad určitou výškou. Vzhledem k událostem ze začátku února pak začaly vzdušný prostor kontrolovat o to pečlivěji, přičemž důležitou roli v jejich pokroku sehrálo i objevení metody, kterou v uplynulých měsících vystopovaly čínskou balonovou flotilu.

Je tedy možné, že nové nejsou zpozorované objekty, nýbrž schopnost je na nebi sledovat.

Reklama

Doporučované