Hlavní obsah

Zadržený Francouz se podle ruských vyšetřovatelů přiznal ke sběru informací

Foto: Shutterstock.com

Vinatierovi hrozí až pět let vězení (ilustrační snímek).

Laurenta Vinatiera ruské úřady viní z toho, že se několik let vyhýbal povinnosti zaregistrovat se v Rusku jako „zahraniční agent“ a shromažďoval informace o ruských vojenských aktivitách.

Článek

Francouzský občan Laurent Vinatier, který čelí v Rusku obviněním v souvislosti se shromažďováním informací vojenské povahy, se přiznal. Informoval o tom dnes podle agentury Reuters ruský vyšetřovací výbor, což je federální kriminální ústředna.

Sedmačtyřicetiletý odborník na mezinárodní vztahy Vinatier byl na začátku června obviněn z toho, že se neregistroval jako takzvaný zahraniční agent, zatímco údajně shromažďoval informace o ruských vojenských aktivitách. Za to mu hrozí až pět let vězení.

Vinatier je nyní ve vyšetřovací vazbě, kterou na něj soud uvalil do 5. srpna. Francouzské velvyslanectví v Moskvě přitom žádalo, aby byl stíhán na svobodě. Spolupracovník švýcarské neziskové organizace Centrum pro humanitární dialog už v červnu před soudem prohlásil, že se cítí vinen, informovaly tehdy ruské tiskové agentury. „Omlouvám se, že jsem se nezaregistroval jako zahraniční agent,“ prohlásil tehdy v soudní síni.

Vinatier je další osobou na rostoucím seznamu cizinců zadržených v Rusku v době, kdy jsou vztahy Ruska a Západu v krizi kvůli válce na Ukrajině. Podle ruských vyšetřovatelů opakovaně navštěvoval Rusko, včetně Moskvy, kde se setkával s ruskými občany. Ale několik let se vyhýbal povinnosti stanovené ruskými zákony zaregistrovat se u úřadů jako „zahraniční agent“. Kromě toho sbíral informace, které „by mohly být použity proti bezpečnosti státu“.

Termín „zahraniční agent“ či „zahraniční agentka“, který má z dob Sovětského svazu hanlivý podtext, je určen pro subjekty se zahraniční podporou; jeho nositel je v ruských podmínkách vystaven zvýšené státní kontrole a byrokratickým komplikacím.

Ruská agentura TASS dříve uvedla, že Vinatier se od událostí na Ukrajině ze zimy 2014 zabýval euroasijskou problematikou, dříve se věnoval konfliktu v Čečensku.

Související témata:

Doporučované