Hlavní obsah

Záběry z ukrajinské protiofenzívy: Rusům hrozí odříznutí od zásobování

Bez komentáře: Záběry z charkovského protiútoku a navrácení města Balaklija pod ukrajinskou kontrolu. Video: twitter/RALee85, twitter/UAWeapons

 

Reklama

Ukrajinci u Charkova dobyli zpět některá města okupovaná Rusy. Už pár dní po zahájení ofenzívy v této oblasti tak hlásí výrazný úspěch – zpětné ovládnutí stovek kilometrů čtverečních.

Článek

Ukrajinské úřady o vývoji v Charkovské oblasti neposkytují detailnější informace, což zdůvodňují nutností zachovat operaci v tajnosti. Mezitím se objevily na sociálních sítích záběry, jak ukrajinská armáda získala pod svoji kontrolu město Balaklija. Většinu záběrů nejde nezávisle ověřit.

Osvobození města potvrdil i prezident Volodymyr Zelenskyj. Doložil to zveřejněním videa, ve kterém mu vojáci tento úspěch hlásí. O vstupu ukrajinských vojáků do města, které ruské jednotky okupovaly šest měsíců, již dříve informovala některá média a zprávy se objevovaly i na sociálních sítích.

„Vše je na svém místě. Vlajka Ukrajiny vlaje ve svobodném ukrajinském městě pod svobodným ukrajinským nebem! Děkuji! Jsem hrdý! Držte se! Do vítězství! Sláva Ukrajině!“ napsal Zelenskyj na Telegramu pod videem s vojáky z jednotky speciálních sil Kraken, kteří mu jako vrchnímu veliteli podali hlášení o splnění rozkazu ovládnout Balakliju.

Ovládnutí města Balaklija a obcí ležících severně od něj ukrajinskými silami by mohlo odříznout ruské uskupení u Izjumu od zásobování, poznamenal zpravodajský server Meduza.

Ukrajinské síly podle BBC postupují směrem ke Kupjansku, nejdůležitějšímu železničnímu uzlu, který Rusko používá k zásobování všech svých jednotek na východní Ukrajině.

Ruské oficiální zdroje sice o tomto ukrajinském postupu mlčí, agentura RIA Novosti ale informovala, že Ruskem dosazená správa Kupjansku zahájila evakuaci žen a dětí. Evakuaci proruské úřady zdůvodnily ukrajinským ostřelováním.

Novinář Ilja Ponomarenko na svém Twitteru v pátek odpoledne sdílel fotografii, na které jsou ukrajinští vojáci vyfoceni u vjezdu do Kupjansku. Je tak možné, že první ukrajinské jednotky se dostaly na předměstí.

Reklama

Doporučované