Hlavní obsah

Záběry z razie: Arménie tvrdí, že zmařila pokus o proruský puč

Bez komentáře: Záběry z razie proti údajným strůjcům pokusu o puč v Arménii.Video: investigative.am

Arménská policie při raziích zadržela tři osoby, které podezírá z pokusu o puč. Zabavovala peníze, telefony, zbraně a munice.

Článek

Arménské úřady od středy vyšetřují sedm občanů, kteří podle vyšetřovatelů stáli v čele nezdařeného pokusu o puč, informuje o tom například tamní agentura Armenpress nebo turecká Anadolu s odvoláním na arménský vyšetřovací výbor.

Arménské bezpečnostní složky tři lidi dopadly, další čtyři jsou na útěku. Vyšetřovatelé zároveň na videoportálu YouTube zveřejnili záznam ze zadržení zmíněných lidí. Během razie zabavili peníze, telefony, zbraně a munice.

Podle vyšetřovací komise část z podezřelých prodělala tříměsíční výcvik v Rusku. Za účast na převratu měli dostávat 220 000 rublů (asi 53 tisíc korun) měsíčně. Naverbovaní lidé údajně prošli i bezpečnostními prověrkami a testy na detektoru lži, aby se prověřila jejich loajalita.

Pak byli převeleni na „vojenskou základnu Arbat“ v Rostově na Donu, píše server Politico. V otevřených zdrojích americký deník nenašel o této základně žádné informace. Arbat je ale jméno ruské milice složené z etnických Arménů, kteří údajně bojují na Ukrajině. Vyšetřovací výbor neuvedl, zda je skupina spojena s údajným spiknutím o převratu, informuje arménská verze Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL).

Podezřelí měli zároveň verbovat další osoby jak z Arménie, tak i ze sporného území Náhorního Karabachu, uvádí ukrajinský deník The Kyiv Independent.

Rusko-arménské vztahy

Arménii zřetelně zklamalo, že ji Rusko, na které se dlouhá léta spoléhá, dostatečně nepodpořilo ve válce o Náhorní Karabach. Separatistický region je tak od loňského roku pod plnou kontrolou Ázerbájdžánu, jehož byl vždy podle mezinárodního práva součástí. Arménie se ale od té doby snaží hledat spojence jinde, i když je to pro ni vzhledem k poloze složité.

Někteří rekruti se údajně odmítli zúčastnit výcviku v Rusku a vrátili se do Arménie, uvedl vyšetřovací výbor. Ruské ministerstvo obrany se k informacím nevyjádřilo.

Arménská RFE/RL na základě svých zdrojů uvedla, že jedním ze zadržených je Serob Gasparian, vůdce militantní skupiny zvané Sev Hovaz (Černý panter). Gasparian je otevřeným kritikem arménské vlády. Jeho právník Gurgen Grigorian uvedl, že obvinění popírá, ale odmítl se k nim dále vyjádřit.

Předseda výboru arménského parlamentu pro obranu a bezpečnost Andranik Kocharian prohlásil, že arménští „vnitřní i vnější nepřátelé nadále ruku v ruce hledají různé způsoby, jak znovu získat moc“, a to i prostřednictvím „terorismu“. Nejmenoval ale žádné konkrétní nepřátele.

Arménské úřady už loni tvrdily, že zmařily dva pokusy o převrat. V září 2023 tajná služba NSS zatkla bývalého starostu Jerevanu Alberta Bazejana, který údajně puč plánoval.

Politik je spojován s militantní skupinou Chačakirneri (Křižáci). Letos v březnu se přemístil do domácího vězení a minulý měsíc se dostal na svobodu. Obvinění z převratu důrazně popírá a stále není jasné, jestli předstoupí před soud.

Loni v listopadu bylo zatčeno kvůli pokusu o puč pět mužů. Arménská tajná služba je popsala jako členy samostatné ozbrojené skupiny, která osnovala plány na obsazení vládních budov a „narušování práce státních orgánů“. Od té doby bylo zveřejněno jen velmi málo podrobností o tomto trestním případu. Podezřelí šli před soud v červenci.

Vztahy mezi Arménií a Ruskem se zhoršily poté, co Moskva v únoru 2022 napadla Ukrajinu. Kavkazská země později pozastavila své členství ve vojenské alianci ODKB vedené Ruskem, poslala humanitární pomoc Ukrajině a pořádala společné cvičení s americkými silami. Její dlouholetý rival v regionu Ázerbájdžán mezitím navazuje bližší vztahy s Kremlem.

Jak z války na Ukrajině těží Ázerbájdžán

Strategická poloha a přírodní zdroje získaly této středoasijské zemi výsadní pozici v dnešním geopolitickém uspořádání. Paradoxně k tomu ovšem Ázerbájdžánu napomohla i probíhající válka na Ukrajině.

Doporučované