Hlavní obsah

Záběry ukazují poslední vteřiny nepálského letadla před pádem

Bez komentáře: Záběry pádu letadla a následné záchranné akce v Nepálu. Video: AP

 

Reklama

Letoun nepálské společnosti Yeti Airlines v neděli havaroval v nepálském městě Pokhara. Na palubě bylo 72 cestujících a členů posádky. Neštěstí si podle aerolinek vyžádalo nejméně 69 lidských životů.

Článek

Asi 300 záchranářů v pondělí pokračuje v pátrání po možných přeživších a obětech v ohořelých troskách zříceného stroje. Nepálské letecké úřady oznámily, že se nalezly černé skříňky z letadla, shrnuje ČTK.

Pravděpodobnost, že na místě nedělní nehody dopravního letadla v Nepálu se najdou přeživší, je nízká, řekl stanici BBC mluvčí nepálské policie Tek Prasád Rai. „Vyzvedneme pět těl z rokle a budeme pátrat po čtyřech stále pohřešovaných lidech,“ řekl agentuře Reuters představitel místní policie.

Při pádu letadla na lince z Káthmándú do turistického centra Pokhara zemřelo nejméně 68 lidí. Na palubě bylo 72 cestujících a členů posádky. Po dalších čtyřech obětech záchranáři stále pátrají.

Premiér země Pušpa Kamal Dahal vyhlásil na pondělí státní smutek a vláda svolala komisi, která má vyjasnit příčinu nehody. Pomoci by přitom mohly nalezené černé skříňky. Zařízení obsahují údaje o průběhu letu a také záznam komunikace mezi piloty a podle úřadů jsou v dobrém stavu.

„Hory byly čisté a viditelnost dobrá,“ řekl mluvčí letiště Anup Joshi a dodal, že foukal slabý vítr a „počasí nevadilo“.

Pilot letu podle mluvčího nehlásil „nic neobvyklého“. Požádal o změnu z přidělené ranveje tři na ranvej jedna, což bylo letištěm povoleno, upřesnil Joshi.

„Mohli jsme operovat z obou ranvejí. Letadlu bylo povoleno přistání,“ dodal pro BBC mluvčí letiště Pokhara. Incident se stal 15 dní poté, co se letiště otevřelo pro obchodní lety.

Mohlo by vás zajímat

Čína a Indie se střetly na sporné himálajské hranici. Jde o nejvýznamnější potyčku od roku 2020. Jaderné mocnosti se již před desítkami let zavázaly, že nebudou na nejasně definované linii používat střelné zbraně.

Jedna z místních obyvatelek, která podle svých slov viděla letadlo spadnout, se domnívá, že pilot se snažil vyhnout obydleným oblastem. „Pilot se snažil, jak mohl, aby nenarazil do žádného domu nebo obydleného místa. Hned za řekou Seti je malý prostor a letadlo spadlo tam,“ řekla žena BBC.

Jak je vidět v úvodním videu, nehoda se stala pravděpodobně při přistávacím manévru. List The Kathmandu Post napsal, že letadlo havarovalo mezi mezinárodním letištěm v Pokhaře a starým letištěm v tomto městě.

Další z místních obyvatel Bišnu Tivari uvedl, že záchranné práce ztěžoval hustý kouř a rozsáhlý požár. „Plameny byly tak horké, že jsme se k vraku nemohli přiblížit. Slyšel jsem muže, který křičel o pomoc, ale kvůli plamenům a kouři jsme mu nemohli pomoct,“ dodal Tivari.

Na palubě havarovaného stroje nepálské společnosti Yeti Airlines bylo 15 cizinců: pět Indů, čtyři Rusové, dva Jihokorejci a po jednom člověku z Irska, Austrálie, Francie a Argentiny. Nedělní havárie je podle agentury AP nejhorším leteckým neštěstím v Nepálu od roku 1992. Pokhara je vyhledávanou turistickou destinací a nachází se asi 200 kilometrů severozápadně od Káthmándú.

Reklama

Doporučované