Hlavní obsah

Záběry ukazují, jak Ukrajinu dobývá rasputica a dusí i západní techniku

Bez komentáře: Vojenská technika se na Ukrajině potýká s všudypřítomným bahnem, které komplikuje postup oběma stranám. Video: twitter/Rob Lee, twitter/Osinttechnical, twitter/Militarylandnet

 

Reklama

Břečka, před níž dlouho vojenští odborníci varovali, je tu. Rasputica připravuje těžké zkoušky ukrajinským i ruským silám, které by rády pokračovaly v postupu, ale jejich technika místo toho zápasí s bahnem.

Článek

Na Ukrajině už naplno panuje podzimní blátivé období. Deště proměňují širou krajinu v jednu mohutnou vrstvu měkkého a hlubokého bahna, kterému se přezdívá rasputica.

Terén je tak často nesjízdný jak pro kolová vozidla, tak i pro některá pásová. To je vidět v úvodním videu, kde má problémy se sjízdností jak americké obrněné vozidlo MaxxPro MRAP, tak i francouzský obrněný transportér VAB APC.

Většina kolových vozidel je tak nyní odkázána pouze na silnice či zpevněné cesty. Dokládají to i záběry brodící se techniky, které nyní v hojném počtu zaplavují sociální sítě.

Přečtěte si více

Od blížící se zimy lze očekávat zpomalení vojenských operací obou stran války na Ukrajině. Představa, že s propadem teplot pod nulu fronta pevně zamrzne, je ale naivní.

Hůř se manipuluje s veškerým vybavením a zvyšuje se spotřeba pohonných hmot. Častěji se zároveň musí provádět údržba a oprava vojenské techniky. Bahno způsobuje i problémy s logistikou a zajišťováním výbavy pro válčící strany.

Blátivé období pomine, až půda zmrzne, což se dá očekávat někdy během prosince. Armády se na to ale úplně nemůžou spoléhat. Počasí se tak v následujících dnech a týdnech stane ještě výraznějším faktorem než obvykle.

Co je rasputica

  • Rasputica označuje jev vyskytující se pravidelně dvakrát do roka, kdy lze po nezpevněných cestách v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině projít jen s velkými obtížemi. Je to období, kdy se celá rovinatá země těchto oblastí změní na blátivou a bažinatou, cesty nevyjímaje. Pojem se vztahuje na „jarní rasputicu“ i „podzimní rasputicu“ a na podmínky cest v tomto období.
  • Rasputica bývá na jaře silnější kvůli tajícímu sněhu, obvykle se opakuje na podzim v důsledku velkého množství srážek.
  • Období rasputici je známé především jako výhoda pro obránce během války. Ruské straně – ve chvíli, kdy byla v obranné pozici – opakovaně pomohlo zvrátit průběh války ve svůj prospěch.
Foto: wikimedia, Bundesarchiv

Rasputica v praxi. Německý povoz zapadl do bláta. Snímek je z března nebo dubna 1942.

Reklama

Doporučované