Hlavní obsah

Záběry ukazují, jak ukrajinské drony zničily obávaný ruský bombardér

Bez komentáře: Záběry vojenského letiště Morozovsk po ukrajinském útoku.Video: telegram/russianocontex

Mělo se tak stát při úderu na letiště Morozovsk. Základna ruského strategického letectva byla terčem útoku už letos v dubnu.

Článek

Už o víkendu ukrajinská armáda oznámila, že zasáhla vojenské letiště v ruské Rostovské oblasti. „Obranné síly v noci na dnešek udeřily na letiště Morozovsk,“ napsal v sobotu na facebooku generální štáb.

„Byly zaznamenány zásahy muničních skladů, kde byly uloženy hlavně řízené letecké pumy. Informace o zničení nepřátelských systémů protivzdušné obrany a letecké techniky se upřesňují,“ dodal.

S odstupem několika dní se ukázalo, že na letišti mají ruské vzdušné síly umístěné strategické bombardéry Su-34. A že se Ukrajincům zřejmě podařilo jeden zničit.

Nejprve o likvidaci Su-34 na základě satelitních snímkům v pondělí informovala ukrajinská vojenská rozvědka (HUR).

Objevily se i detailnější záběry, na nichž je vidět zničený bombardér nebo zdemolované části vojenského letiště.

Jejich autenticitu nelze nezávisle ověřit, sdílel je například respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research Institute či investigativní účet OSINTtechnical, spravovaný analytikem z amerického think-tanku Centrum námořní analýzy (CNA).

Že k dronovému útoku v Morozovsku došlo, informoval například ruský telegramový kanál Astra.

Strategické bombardéry Su-34 hrají v ruském letectvu nezastupitelnou roli – Moskva z nich odpaluje řízené střely proti cílům na Ukrajině.

Nejde o první ukrajinský úder na morozovské letiště. Základna strategického letectva se stala terčem útoku už letos v dubnu.

Doporučované