Hlavní obsah

Záběry Pentagonu ukazují manévr čínské stíhačky přímo před americkým letadlem

Bez komentáře: Záběry incidentu mezi americkým letounem a čínskou stíhačkou nad Jihočínským mořem. Video: AP

 

Reklama

Čínské vojenské letadlo se podle Pentagonu minulý týden nad Jihočínským mořem přiblížilo na několik metrů k americkému průzkumnému letounu RC-135 a provedlo manévr. Peking k incidentu mlčí.

Článek

Pentagon ve středu zveřejnil video, které zachycuje incident nad Jihočínským mořem. Na zveřejněných záběrech je vidět čínský letoun J-16, který se přibližuje k americkému průzkumnému letounu RC-135 a provede otočku. Následně se ve vzniklé turbulenci kokpit amerického letadla otřese.

„Čínská stíhačka nad Jihočínským mořem provedla zbytečně agresivní manévr poblíž amerického vojenského letadla,“ uvedl Pentagon. Jak poznamenává ČTK, Peking na incident zatím nereagoval.

„Spojené státy budou i nadále létat, plout a operovat – bezpečně a zodpovědně – všude tam, kde to mezinárodní právo umožňuje,“ píše se v prohlášení amerického úřadu.

Na začátku března pak řešil Pentagon incident s ruskou stíhačkou v Černém moři. Záběry zveřejněné americkou armádou ukázaly, jak ruské stíhačky Su-27 vypouštějí palivo v blízkosti dronu MQ-9 Reaper, který se poté zřítí do moře. Spojené státy tvrdí, že se dron pohyboval v mezinárodním vzdušném prostoru (více zde).

Reklama

Doporučované