Hlavní obsah

Záběry Pentagonu ukazují kontakt ruské stíhačky s americkým dronem

Bez komentáře: Záběry incidentu mezi americkým dronem a ruskou stíhačkou nad Černým mořemVideo: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Pentagon zveřejnil video, které podle něj zachycuje úterní incident nad Černým mořem. Americký dron se v úterý kvůli manévru ruských stíhaček zřítil do moře.

Článek

Záběry incidentu zveřejněné americkou armádou ukazují, jak ruské stíhačky Su-27 vypouští palivo v blízkosti dronu MQ-9 Reaper.

Při prvním průletu to vypadá, že stíhačka zašpinila objektiv kamery. Druhý průlet byl ještě bližší - záběry se při něm přerušily.

Podle Pentagonu na konci 42 sekund dlouhé sekvence jedna ze stíhaček do dronu narazila. Samotnou kolizi ale video neukazuje, podotýká deník The New York Times. Záznam po přerušení pokračuje záběrem, na kterém je vrtule dronu, podle BBC je vidět, že je ohnutá.

Zdá se tak, že video podporuje americkou verzi událostí. Samotní představitelé USA ale ve středu tvrdili, že „konfrontace“ trvala 30 až 40 minut a ani nové záběry tak nevysvětlují, co se dělo ve zbývající době.

Už v úterý americká armáda uvedla, že ráno v 7:03 „neprofesionální“ a „bezohledné“ manévry dvou ruských stíhaček vyústily v poškození amerického dronu. Armáda ho posléze musela nechat spadnout do moře.

Že se incident stal, potvrdila i ruská strana, ruský velvyslanec ve Spojených státech Anatolij Antonov ho ale označil za americkou „provokaci“.

Moskva tvrdila, že ke kontaktu dronu s ruským strojem nedošlo. Podle Kremlu letoun spadl v důsledku „ostrého manévrování“. Stíhačky se k němu podle Ruska přiblížily, protože se s „vypnutými odpovídači blížil k (jeho) hranicím“. Spojené státy tvrdí, že se incident stal v mezinárodním vzdušném prostoru.

Záběry na první pohled nenabízejí žádné vodítko, které by pomohlo určit místo incidentu.

Reklama

Doporučované