Hlavní obsah

Za pomluvu, že Macronová je transžena, dostaly ženy u soudu v Paříži pokutu

Foto: Wikimedia Commons

Manželé Macronovi na archivním snímku

Pokutu za pomluvu a odškodné pro Brigitte Macronovou a jejího bratra musí podle nařízení soudu zaplatit dvě ženy. Na kanále YouTube vysílaly dezinformaci, že manželka francouzského prezidenta se narodila jako muž.

Článek

Soud v Paříži ve čtvrtek potrestal za pomluvu dvě ženy, které šířily dezinformaci, že francouzská první dáma Brigitte Macronová se narodila jako muž. Obě odsouzené dostaly pokutu 500 eur (12 600 Kč). Macronové musí zaplatit odškodné 8000 eur (200 000 Kč) a její bratr Jean-Michel Trogneux má od žen podle soudu za utrpěnou újmu dostat 5000 eur (126 000 Kč), uvedla agentura AFP.

Od zvolení Emmanuela Macrona prezidentem v roce 2017 se opakovaně objevují teorie, podle nichž se jeho manželka Brigitte narodila jako muž, podstoupila operaci kvůli změně pohlaví a je to transžena. Macronová má přitom z prvního manželství tři děti. V roce 2021 dvě dnes odsouzené ženy výrazně přispěly k šíření zmíněné teorie, která se uchytila zejména ve Spojených státech u tamní krajní pravice. Macronová, rozená Trogneuxová, v červenci 2022 podala trestní oznámení.

Odsouzenými jsou Amandine Royová, která se prezentuje jako médium, a Natacha Reyová, která vystupuje jako nezávislá novinářka. Ženy spolu v roce 2021 natočily čtyřhodinový rozhovor o „podvodu“ a „státní lži“, který vysílaly na kanále YouTube. Velmi podrobně v něm rozebíraly osobní život rodiny Trogneux, dětství Brigitte a její údajné operace. Tvrdily také, že její tři děti ve skutečnosti nejsou její.

Dezinformacím o změně pohlaví už v minulosti čelilo několik vysoce postavených političek, například bývalá americká první dáma Michelle Obamová, americká viceprezidentka a kandidátka na prezidentku Kamala Harrisová nebo někdejší novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Doporučované