Hlavní obsah

Za mávání ruskou vlajkou zatkla demonstranty v Nigérii policie

Foto: Shutterstock.com

Během pondělních demonstrací bylo zabaveno na 40 ruských vlajek. Ilustrační fotografie

Během protestů v Nigérii někteří z demonstrantů mávali ruskými vlajkami a vyjadřovali podporu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Byli zatčeni za vlastizradu a podporu Ruska.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zhruba čtyři desítky lidí byly v pondělí zatčeny na severu Nigérie, když během protestu proti vysokým životním nákladům a vládě mávaly ruskou státní vlajkou. Dle velitele tamní armády Christophera Musa je vyvěšování vlajek cizích zemí „vlastizrádným trestným činem“, informuje zpravodajský server BBC News.

Demonstranti se v pondělí sešli v severozápadních státech Kaduna a Zamfara. Tamní média informovala, že někteří vyzývali Moskvu, aby je „zachránila“. Následné zatýkání je považováno za snahu potlačit jakoukoliv začínající podporu Ruska v Nigérii, která je předním producentem ropy a klíčovým spojencem západních mocností v regionu západní Afriky.

Mluvčí kadunské policie Mansir Hassan sdělil, že policisté zatkli 39 osob včetně krejčího, který „šil pro skupinu zahraniční vlajky“. Dodal, že policie zabavila ruské vlajky a také jednu čínskou.

„Jasně varujeme, že nepřipustíme, aby kdokoli, jakákoli osoba vyvěsila v Nigérii jakoukoli cizí vlajku. Je to vlastizrádný čin a jako na takový na něj bude nahlíženo,“ uvedl velitel armády Musa.

Ruské velvyslanectví v Nigérii se od demonstrací distancovalo a uvedlo, že vlajky byly „osobní volbou“ protestujících. „Jako vždy zdůrazňujeme, že Rusko se nevměšuje do vnitřních záležitostí cizích států, včetně Nigérie,“ dodalo.

V Nigérii se v posledních šesti dnech konají celonárodní protesty proti politice prezidenta Boly Tinubua, kterého Nigerijci viní z prudkého růstu životních nákladů. Amnesty International uvádí, že během nich zemřelo nejméně 13 lidí a více než 700 osob bylo zatčeno.

Doporučované