Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Z Rafahu se evakuovalo přibližně 800 tisíc lidí. „Nikde není bezpečno“

Foto: IDF

Do města Rafah na jihu Pásma Gazy se mohli dříve Palestinci schovat před útoky. Ilustrační fotografie.

V důsledku izraelských operací v Rafahu se z města evakuovalo zhruba 800 000 lidí. Podle šéfa Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky se nemají Palestinci kde ukrýt, protože „nikde není bezpečno“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelské vojenské operace v Rafahu za poslední dva týdny donutily zhruba 800 000 lidí, aby se z města na jihu Pásma Gazy dali na útěk, uvedl v sobotu šéf Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) Philippe Lazzarini. Palestinci se přitom podle něj nemají kde ukrýt, protože „nikde není bezpečno“.

Lazzarini opět vyzval k otevření klíčových přechodů na hranicích Gazy, neboť humanitární pracovníci momentálně nemají lidem co dávat.

„Tvrzení, že lidé v Gaze se mohou přesunout do ‚bezpečných‘ nebo ‚humanitárních‘ zón, je nepravdivé. (…) Gaza žádné bezpečné zóny nemá. Nikde není bezpečno. Nikdo není v bezpečí,“ napsal Lazzarini na sociální síti X.

Ve čtvrtek OSN odhadovala počet lidí, kteří z Rafahu uprchli, na 600 000. Tito lidé se v některých případech vracejí do vybombardovaných domovů nebo prchají na pole, napsala agentura Reuters. Už předtím bylo Pásmo Gazy po měsících bojů zcela zdevastované a obyvatele sužoval nedostatek základních potřeb, eskalace bojů na jihu přísun humanitární pomoci jen zkomplikovala.

Podle Lazzariniho se od začátku minulého týdne na jih Gazy dostalo jen 33 kamionů s humanitární pomocí, jakkoli by jich obyvatelé potřebovali stovky denně. „Humanitární komunita už nemá žádné zásoby, které by mohla rozdávat, včetně jídla a dalších základních položek. Klíčové přechody do Gazy zůstávají uzavřené nebo k nim není bezpečný přístup, protože se nachází blízko bojových zón,“ uvedl šéf UNRWA.

Související témata:

Doporučované