Hlavní obsah

Z pár dnů se staly měsíce. Astronauti uvázlí na ISS se vrátí až v únoru

Foto: Artsiom P, Shutterstock.com

Mezinárodní vesmírná stanice.

Loď, kterou se dvojice dostala do vesmíru, ohlásila cestou potíže. Astronauti tak musí použít jinou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dvojice astronautů, která v červnu odletěla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) kosmickou lodí Starliner, se vrátí na Zemi až příští rok lodí Crew Dragon. V sobotu to oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Loď Starliner, kterou vyrobila společnost Boeing, ohlásila při konečné fázi svého prvního letu únik paliva a selhání několika naváděcích trysek. Astronauty tak zpět dopraví zařízení konkurenta Boeingu, firmy SpaceX.

Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová tedy budou na ISS výrazně déle, než se očekávalo. Podle původních plánů měli ve vesmíru zůstat jen několik dnů a vrátit se na Zemi v polovině června. Zpáteční let kosmické lodě Crew Dragon je podle dřívějších informací NASA naplánován na únor.

NASA již dříve uvedla, že Starliner se vrátí z vesmíru bez posádky, pokud se ukáže, že se nepodařilo závady plně odstranit a že let by kvůli tomu nebyl bezpečný.

Nové rozhodnutí amerického úřadu je podle agentury AP neúspěchem pro Boeing. NASA si před deseti lety v rámci programu spolupráce s komerčními subjekty objednala kosmická plavidla u společností SpaceX a Boeing. Zatímco první let Crew Dragon od SpaceX s posádkou se uskutečnil v roce 2020, Starliner od Boeingu kvůli četným průtahům při vývoji a kvůli následným odkladům nakonec s astronauty vzlétl až letos 5. června.

Doporučované