Hlavní obsah

Z nigerského vězení, ve kterém jsou drženi džihádisté, utekli trestanci

Foto: Shutterstock.com

Niger, Mali nebo Burkina Faso se v poslední době potýkají s častějšími útoky islamistických bojovníků. Ilustrační fotografie

Z věznice v nigerském Koutoukale utekli trestanci. Tamní úřady předpokládají, že jsou mezi nimi i zajatí islamističtí bojovníci napojení na al-Káidu a Islámský stát. Niger navíc v poslední době čelí častým útokům džihádistů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Z věznice Koutoukale, která se nachází v nigerském nestabilním regionu Tillaberi, uprchlo několik vězňů. Zařízení je známé tím, že jsou v něm drženi i džihádisté, popisuje BBC. Tamní úřady proto v okrese vyhlásily zákaz nočního vycházení.

Ministerstvo vnitra ve svém prohlášení neupřesnilo, kolika vězňům se podařilo uprchnout. Předpokládá se však, že jsou mezi nimi i zajatí islamističtí bojovníci ze skupin napojených na al-Káidu a Islámský stát v regionu. Vyhlášený zákaz vycházení omezuje veškerý pohyb chodců, cyklistů i motorových vozidel. Úřady zároveň vyzvaly ke zvýšené ostražitosti.

Nigerské ozbrojené síly jsou kvůli útokům džihádistů na západě země a ochraně junty, která se ujala moci během loňského převratu, napjaté. V pondělí bylo při útoku podezřelých džihádistů napojených na al-Káidu v regionu Tillaberi zabito nejméně 14 vojáků a 11 dalších zraněno. Vojáci byli přepadeni mezi dvěma vesnicemi a 24 vojáků se stále pohřešuje.

S rostoucím počtem džihádistických útoků se potýkají i sousední země Mali a Burkina Faso. Všechny tři vojensky vedené země vyhostily západní vojáky z Francie či Spojených států, kteří jim pomáhali bojovat proti džihádistickým skupinám, a obrátily se s žádostí o vojenskou pomoc na Rusko. Při povstáních byly zabity tisíce lidí a více než tři miliony obyvatel byly vysídleny, což v regionu vyvolalo hlubokou humanitární krizi.

Doporučované