Hlavní obsah

Z idolu křesťanské Ameriky nenáviděná liberálka. Taylor Swift je kočičí žena

Foto: Profimedia.cz

Americká megastar Taylor Swift v boji o Bílý dům oficiálně podpořila Kamalu Harrisovou.

Někdejší miláček americké krajní pravice Taylor Swift se v průběhu let stala jejím nepřítelem číslo jedna a terčem řady konspiračních teorií. Popová megastar se totiž staví za liberální politiky, což teď znovu potvrdila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zbožňovali ji do takové míry, že se stala až stereotypem mladé konzervativní dívky, samotným ztělesněním životního stylu amerického venkova ukotveného v křesťanské víře, country hudbě a lásce ke zbraním.

Taylor Swift ostatně v rané fázi své kariéry do tohoto obrazu, který si o ní vytvořili američtí konzervativci, zapadala - blonďatá dívka s modrýma očima, nosící kovbojské vysoké boty a klobouk. V Nashvillu k tomu začala hrát na kytaru a zpívat s tradiční nosovou výslovností country zpěváků. Brzy si její image vzali za svou stoupenci krajní pravice.

Je to naše árijská bohyně, napsal o ní před lety například Andrew Anglin, zakladatel webu Daily Stormer propagujícího bělošskou nadřazenost. Vyzdvihl mimo jiné její nordickou krev a to, že se „neoddává skupinovým souložím s muži tmavé pleti“.

Komentátor Milo Yiannopoulis zase ve sloupku pro jinou webovou stránku určenou pro šíření krajně pravicových názorů s názvem Breitbart vysvětlil, proč je Taylor Swift ikonou extrémní pravice. Zmínil při tom její bílou kůži, blond vlasy, konzervativní styl oblékání a fakt, že zpěvačka na sobě neměla žádný piercing.

Tyto komentáře, které zaplavily internetovou sféru, se ale objevily už ve volebním roce 2016, kdy na americkou politickou scénu vtrhl Donald Trump, jehož krajní pravice přijala za svého.

Taylor Swift

  • Narodila se 13. prosince 1989 ve městě West Reading v Pensylvánii.
  • Svou kariéru započala už ve 14 letech, kdy se snažila prosadit v Nashvillu jako country zpěvačka. O rok později zde podepisuje svou první profesionální nahrávací smlouvu.
  • Dosud natočila 11 studiových alb. To poslední s názvem The Tortured Poets Department vyšlo letos v dubnu.
  • Za svou kariéru obdržela 14 cen Grammy a 52 nominací. V roce 2010 se ve svých 20 letech stala do té doby nejmladší držitelkou této ceny v kategorii Album roku.
  • Je první umělkyní, která pouze díky psaní písní a koncertům vydělala miliardu dolarů.
  • V roce 2023 ji časopis Time jmenoval Osobností roku.

Taylor Swift se tehdy politicky neangažovala a nevyslyšela přání demokratů, aby veřejně podpořila Hillary Clinton, což vedlo hlasatele krajní pravice k přesvědčení, že zpěvačka tajně volila právě nakonec vítězného Trumpa.

To se ale brzy změnilo. Swift začala podporovat nejrůznější liberální hnutí a skupiny od Black Lives Matter, hnutí bojujícího za práva černochů, až po osoby LGBTQ, zasazovala se za práva na interrupce.

A svou rostoucí váhu stále úspěšnější a bohatší zpěvačky začala využívat i v politice. Od roku 2018 podporuje demokraty včetně současného prezidenta Joea Bidena, kterého volila v roce 2020.

V úterý v noci těsně po prezidentské debatě ohlásila, že v letošních listopadových volbách svůj hlas odevzdá demokratce Kamale Harrisové.

Zmanipulovaný Superbowl

Její příklon k liberálům v kruzích krajní pravice tak vyvolává odpor, nenávist a jízlivé poznámky, které se často promítají v konspiračních teoriích.

Tou zřejmě největší z poslední doby bylo tvrzení, že Taylor Swift zmanipuluje letošní finále ligy amerického fotbalu, takzvaného Super Bowlu, ve prospěch týmu Kansas Chiefs, za které hraje její přítel Travis Kelce. V poločase měla Swift podle těchto teorií v grandiózním výstupu ohlásit svou podporu Bidena. Kansas Chiefs nakonec finále opravdu vyhráli, Taylor Swift ale prezidenta tehdy nepodpořila.

Konspirační teorie nicméně stále sílily. Moderátor pravicové televize Fox News Jesse Waters se ve svém pořadu například začal ptát, zda snad zpěvačka není tajnou agentkou Pentagonu, který ji měl využívat pro psychologickou válku proti republikánským kandidátům.

Časopis Rolling Stones letos v lednu na základě rozhovoru s třemi lidmi z okruhu Donalda Trumpa napsal, že krajní pravice vyhlásí Taylor „svatou válku“, pokud se za Bidena nakonec postaví. Ten z boje o Bílý dům ale letos v červenci odstoupil a své místo přenechal viceprezidentce Kamale Harrisové.

Není divu, že se extrémní pravice a stoupenci Donalda Trumpa vlivu Taylor Swift obávají. Zpěvačka má na svém instagramu přes 280 milionů sledujících, a mohla by tak bez přehánění těsné volby na stranu Harrisové zvrátit. Ostatně ke svému prohlášení, kde svou podporu oznámila, umělkyně připojila i link na webovou stránku platformy Vote.org, kde se mohou lidé k volbám registrovat.

Foto: Shutterstock.com

Fanoušci Taylor Swift, kterým se přezdívá swifties, jsou považováni za jednu z největších a nejoddanějších fanouškovských skupin na světě.

Podle serveru The Daily Beast už tato platforma ve čtvrtek evidovala nárůst návštěvnosti o více jak 400 tisíc lidí a dá se předpokládat, že toto číslo jen poroste.

Donalda Trumpa tento vývoj nenechal klidným, ostatně o zpěvačce často mluví a dává najevo svou podrážděnost. Nedávno si například postěžoval, že k němu není Taylor Swift „loajální“ i přesto, že si díky jeho změně v zákonu o autorských honorářích údajně vydělá daleko více peněz. Na její podporu Harrisové hned reagoval.

„Nikdy jsem nebyl jejím fanouškem. Pravděpodobně na to (podporu Harrisové) na trhu doplatí,“ řekl exprezident ve středu na stanici Fox News v narážce na představu, že se od ní odkloní velká část fanoušků, kteří už nebudou chodit na její koncerty a kupovat věci spojené s jejím jménem.

Trump sám o podporu Taylor Swift vzhledem k jejímu nepopiratelnému vlivu na masy především mladých Američanů stojí. Dokazuje to příspěvek vygenerovaný AI, který v srpnu umístil na svůj účet na sociální síti Truth Social. Exprezident v něm naznačuje, že ho zpěvačka doporučuje za prezidenta.

Kočičí žena

Právě tento příspěvek Swift označila za důvod, proč se rozhodla vyjít s tím, koho ve volbách podporuje. „Přivedlo mě to k závěru, že musím být jako volička velmi transparentní ohledně svých skutečných plánů pro tyto volby,“ napsala Swift na svém instagramovém účtu.

„Nejjednodušší způsob, jak bojovat proti dezinformacím, je pravda,“ napsala dál. Příspěvek podepsala jako „ta bezdětná kočičí žena“. Narážela tak na dnes už virální poznámku Trumpova kandidáta na viceprezidenta J. D Vance, který Harrisovou přesně takto popsal.

Harrisová o chystaném vyjádření podpory od zpěvačky údajně neměla ponětí a při setkání se svými příznivci po konci prezidentské debaty Taylor Swift nezmínila. Při odchodu z pódia se ale z reproduktorů ozvala jedna z písní zpěvačky s názvem The Man, kde zazní slova jako: Budu nebojácný lídr.

Následovaly praktické kroky. Kampaň Harrisové začala potenciálním dárcům rozesílat e-maily, v nichž je vyzývá, aby se přidali k Taylor Swift a kampaň podpořili minimální částkou 25 dolarů.

Vedle registrace nových voličů, nebo těch, kteří dosud neměli o volby zájem, by tak Harrisová mohla s Taylor Swift na palubě navýšit peníze pro svou kampaň. To všechno zřejmě zpěvačku vystaví dalším útokům. Už se ostatně ozval například Trumpův velký spojenec Elon Musk, majitel sociální sítě X, bývalého Twitteru. „Tak dobře, Taylor, vyhrála jsi. Dám ti dítě a budu chránit tvé kočky za cenu svého života,“ napsal miliardář.

Doporučované