Hlavní obsah

Ynet: Netanjahu zbrzdil dohodu o příměří novými požadavky

Foto: Prashantrajsingh, Shutterstock.com

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

aktualizováno •

Klíčovým bodem neshod je od července přítomnost izraelské armády v takzvaném Filadelfském koridoru na hranicích Pásma Gazy s Egyptem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu záměrně zdržel uzavření dohody o příměří s teroristickým hnutím Hamás, když v červenci předložil dokument s novými požadavky, který se výrazně lišil od návrhu oznámeného koncem května americkou vládou. Ta tehdy přitom tvrdila, že s květnovým návrhem Izrael souhlasí.

Informoval o tom izraelský server Ynet, který v úterý zveřejnil obsah Netanjahuova pozměněného návrhu.

Premiér už měsíce čelí kritice, že dohodu s teroristickou organizací záměrně zdržuje, aby se udržel co nejdéle u moci. Netanjahu dlouhodobě tvrdí, že válka v Pásmu Gazy musí trvat tak dlouho, dokud nebude Hamás zničen, což mnozí považují za nereálné.

Stejný cíl prosazují i jeho koaliční krajně pravicoví partneři, bez nichž by se Netanjahuovi vláda rozpadla.

Izraelská média několik týdnů píší o tom, že šéfové tajných služeb i ministr obrany Joav Galant se už dlouho snaží přimět Netanjahua ke kompromisu ohledně dohody o příměří ve snaze zachránit život rukojmích unesených Hamásem loni 7. října a také zabránit další eskalaci se spojenci Hamásu - Íránem a libanonským hnutím Hizballáh, s nímž izraelská armáda bojuje na severu Izraele.

Klíčovým bodem neshod je od července přítomnost izraelské armády v takzvaném Filadelfském koridoru na hranicích Pásma Gazy s Egyptem, což je právě jeden z bodů, které Netanjahu v červencovém návrhu oproti tomu květnovému pozměnil.

Netanjahu tvrdí, že armáda na této hranici musí zůstat, aby Hamás nemohl pašovat do oblasti zbraně. Izraelští opoziční lídři ale míní, že přítomnost vojáků v oblasti snahy Hamásu o pašování výzbroje skrz síť tunelů nezastaví.

Armáda se tak podle nich může z této oblasti stáhnout, jak požadují Hamás a Egypt. Udrží si totiž možnost se tam kdykoliv a relativně rychle vrátit.

Doporučované