Hlavní obsah

WSJ: Válka na Ukrajině si vyžádala odhadem milion mrtvých a zraněných

Foto: twitter.com/ZelenskyyUa

Obě země se potýkají s četnými ztrátami na životech. Ilustrační fotografie.

Vysoké ztráty na životech pak způsobují oběma stranám komplikace na bojišti, zemím do budoucna hrozí demografické problémy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Během dva a půl roku trvající ruské války na Ukrajině byl zabit nebo zraněn odhadem milion lidí, napsal list The Wall Street Journal (WSJ).

Vysoké ztráty na obou stranách způsobují problémy na bojišti, ale vyvolávají také demografické obavy. Jak Rusko, tak Ukrajina se podle deníku už před agresí potýkaly s úbytkem populace a další ztráta obyvatel na ně bude mít z dlouhodobého hlediska devastující vliv.

WSJ odhaduje, že v bojích padlo přibližně 80 tisíc ukrajinských vojáků a dalších 400 tisíc jich bylo zraněno. Odkazuje se přitom na informace lidí obeznámených se situací a utajovaný ukrajinský odhad ztrát z dřívějška letošního roku.

V odhadech není zahrnut počet civilních obětí. List upozorňuje, že jen ruské dobytí ukrajinského přístavního města Mariupol na začátku války připravilo o život přes 8000 lidí, alespoň podle odhadů organizace Human Rights Watch.

OSN ve své srpnové zprávě potvrdila nejméně 11 743 zabitých a 24 614 zraněných civilistů kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Upozorňuje přitom, že skutečný počet bude zřejmě podstatně vyšší, a zmiňuje například, že nelze potvrdit počet obětí v některých městech, jako je Mariupol.

250 tisíc úmrtí, 87 tisíc porodů

V zemi také poklesla porodnost na nejnižší zaznamenanou úroveň, píše WSJ. V první polovině letošního roku podle vládních údajů zemřelo asi třikrát více lidí, než se jich narodilo. Ukrajinské úřady zaznamenaly 250 tisíc úmrtí a přes 87 tisíc porodů. V roce 2021, tedy před ruskou invazí, se v zemi narodilo za stejné období přes 130 tisíc dětí.

Jedním z klíčových důvodů, proč ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítá mobilizovat skupinu mužů ve věku 18 až 25 let, která obvykle tvoří většinu bojových sil, je podle bývalých ukrajinských představitelů skutečnost, že většina z nich ještě nemá děti.

Pokud by zemřeli nebo byli zraněni a potomky mít nemohli, demografické vyhlídky by byly ještě pochmurnější, říkají ukrajinští demografové. Průměrný věk bojovníků v ukrajinské armádě tak činí odhadem 43 let.

Snaha pohltit Ukrajinu

Válka ovšem způsobuje problémy i Rusku, kde žije odhadem přes 144 milionů lidí. Rusko se podobně jako Ukrajina už před konfliktem potýkalo s úbytkem obyvatelstva.

Jednou z motivací ruského prezidenta Vladimira Putina, která stála za zahájením invaze v roce 2022, bylo zvýšení počtu obyvatel Ruska pohlcením Ukrajinců, píše WSJ.

Rusko podle něj záborem ukrajinského území sice získalo obyvatelstvo, ale válka má devastující vliv na jeho vnitřní demografické poměry a trh práce. Od invaze například uprchlo ze země přes 600 tisíc Rusů, především mladších odborníků schopných se přestěhovat za hranice.

Doporučované