Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

WSJ: Izrael dal Hamásu týden na uzavření dohody

Foto: Shutterstock.com

Teroristé z Hamásu stále drží rukojmí, které unesli během brutálního útoku z loňského října.

Izrael požaduje vydání rukojmích a přijetí příměří. Hnutí Hamás na to dostalo týdenní lhůtu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a propuštění rukojmích. Pokud tak neučiní, zahájí izraelská armáda pozemní operaci v Rafahu na jihu Pásma Gazy. S odvoláním na nejmenované egyptské představitele to dnes napsal americký list The Wall Street Journal (WSJ).

Káhira podle egyptských představitelů spolupracovala s Izraelem na upraveném návrhu příměří, který o uplynulém víkendu předložila Hamásu. Očekávalo se, že se politické vedení Hamásu o návrhu poradí se svým vojenským křídlem v Pásmu Gazy. Vůdce Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár, který se pravděpodobně ukrývá v tunelech a činí konečná rozhodnutí, však podle zdrojů WSJ nereagoval.

Hamás podle egyptských zdrojů usiluje o dlouhodobé příměří a záruky od USA, že Izrael bude klid zbraní respektovat. Představitelé Hamásu zároveň vyjádřili obavy, že nejnovější návrh příměří je stále příliš obecný a dává Izraeli možnost boje obnovit.

Poslední návrh vyzývá ke klidu zbraní, který by trval 40 dní a během něhož by Hamás propustil 33 z rukojmích. Následně by byla možnost jednat o dlouhodobém příměří. V další fázi, která by zahrnovala nejméně šestitýdenní klid zbraní, by se Hamás s Izraelem měl dohodnout na propuštění větší skupiny rukojmích a dalším příměřím, které by mohlo trvat až rok.

Podle Izraele je v Pásmu Gazy stále 129 rukojmích, z nichž nejméně 35 je po smrti. Izraelští a američtí představitelé ale soukromě podle WSJ odhadují, že počet mrtvých rukojmích může být podstatně vyšší. Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua odmítl vývoj komentovat. Vyjádřit se k věci odmítl také Hamás. Americké ministerstvo zahraničí na žádost WSJ o komentář bezprostředně nereagovalo.

Doporučované