Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Wilders se chce přidat ke vznikající frakci Patrioti pro Evropu

Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie, Shutterstock.com

Předseda Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders.

Připojení k frakci oznámil Wilders na síti X. Mezi dalšími, kdo se k Patriotům pro Evropu chce připojit, je krajně pravicová portugalská formace Dost (Chega) a španělské krajně pravicové uskupení Vox.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Krajně pravicová nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse se přidá k nově vznikající frakci v Evropském parlamentu (EP) Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe). Informovaly o tom tiskové agentury AFP nebo DPA s odvoláním na Wilderse.

„Chceme spojit síly v EP a hrdě se připojíme k Patriotům pro Evropu,“ napsal na sociální síti X Wilders, jehož strana má v europarlamentu šest mandátů. V příspěvku mimo jiné odmítl „nelegální migraci“, zároveň vyjádřil podporu Ukrajině, která se brání ruské vojenské agresi.

Patrioti pro Evropu

Vznik nové frakce Patrioti pro Evropu oznámili před několika dny ve Vídni maďarský premiér Viktor Orbán, šéf ANO Andrej Babiš a předseda Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl. Tři zakládající formace dosahují minimálního počtu 23 europoslanců pro vytvoření frakce. Potřebují ještě zástupce z alespoň dalších čtyř zemí, aby frakce získala registraci Evropského parlamentu.

Ochotu začlenit se do ní dosud vyjádřila krajně pravicová portugalská formace Dost (Chega) a španělské krajně pravicové uskupení Vox. Po Wildersově oznámení by tak měli Patrioti pro Evropu zajištěné zástupce z již šesti zemí, uvedla DPA.

Očekává se, že se k nově vznikající formaci připojí italská Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini.

Bruselský server Euractiv s odvoláním na své zdroje napsal, že se nejspíš rozpadne krajně pravicová europarlamentní frakce Identita a demokracie (ID) a většina jejích členů se připojí k Patriotům pro Evropu. Nejvíce mandátů v europarlamentu má z ID krajně pravicové francouzské Národní sdružení (RN) Marine Le Penové. K Patriotům by mohla přejít i krajně pravicová belgická strana Vlámský zájem (Vlaams Belang) a populisticko-pravicová a euroskeptická Dánská lidová strana (DF).

Doporučované