Hlavní obsah

WHO vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli opičím neštovicím

Foto: Pavlova Yuliia, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Zdravotnická organizace chce svět připravit na případné vypuknutí nemoci. V Africe letos počet případů narostl o 160 procent oproti loňsku.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila nejvyšší stupeň varování kvůli nové variantě virového onemocnění mpox v Africe. Informuje o tom agentura DPA, podle níž ale tento krok nemá žádné bezprostřední důsledky. Jeho cílem je především upozornit úřady na celém světě, aby se připravily na možné vypuknutí nemoci dříve známé jako opičí neštovice. Už v úterý zdravotnická agentura Africké unie vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení veřejného zdraví na celém kontinentu.

„Je to něco, co by nás mělo znepokojovat všechny… Potenciál dalšího šíření mimo Afriku je velmi znepokojivý,“ uvedl generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Jeho organizace vyhlášením „stavu ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu“ dala na doporučení nezávislých expertů.

Od ledna 2022 se v 16 afrických zemích objevilo 38 465 případů mpoxu a 1456 nakažených zemřelo. Letos je případů ve srovnání s loňským rokem o 160 procent více. Nejpostiženější je Kongo; v zemi, kde se nemoc poprvé objevila v roce 1970, od začátku letošního roku zdravotníci evidují více než 13 700 případů a 450 úmrtí.

Mpox je virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka, ale také těsným fyzickým kontaktem s osobou nakaženou virem. Projevuje se vyrážkou s puchýřky, pacienti také trpí horečkami, případně pociťují celkové vyčerpání. Nemoc, která nejčastěji postihuje děti do 15 let, je smrtelná zhruba pro tři procenta nakažených.

Doporučované