Hlavní obsah

WHO: Izrael a Hamás se dohodly na třech třídenních pauzách v boji kvůli očkování

Foto: Izraelské ozbrojené síly (IDF) /X.com

Ilustrační snímek.

Tyto takzvané „humanitární pauzy“ potrvají pokaždé tři dny ve třech různých oblastech Pásma Gazy, řekl Rik Peeperkorn, zástupce WHO pro palestinská území.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že izraelská armáda a palestinské teroristické hnutí Hamás se dohodly na třech místně i časově omezených přestávkách v bojích v Pásmu Gazy, které zdravotníkům umožní naočkovat statisíce dětí proti dětské obrně. V srpnu byl na tomto území, kde Izrael vede proti Hamásu válku v odvetě za jeho teroristický útok ze 7. října, zaznamenán první případ této nemoci po 25 letech. Informují o tom světové tiskové agentury.

Očkovací kampaň bude zahájena v neděli v centrální části Pásma, po třech dnech bude následovat další třídenní pauza na jihu a poté další na severu území. Peeperkorn upřesnil, že klid zbraní potrvá každý den od 6:00 do 15:00 místního času (5:00 až 14:00 SELČ), a dodal, že dohoda počítá s tím, že v případě potřeby může být kterákoli z pauz prodloužena o jeden den.

Peeperkorn řekl, že cílem kampaně je naočkovat 640 000 dětí mladších deseti let a akce je koordinována s izraelskými úřady. „Nebudu tvrdit, že je to ideální cesta vpřed. Ale je to schůdná cesta vpřed,“ řekl k přislíbeným přestávkám v bojích. „Stane se to a mělo by se to stát, protože máme dohodu,“ dodal.

Tyto humanitární pauzy nemají nic společného s komplexní dohodou o příměří a propuštění rukojmích, kterou se mezi Izraelem a Hamásem už řadu měsíců snaží zprostředkovat Spojené státy, Egypt a Katar. Tato jednání, dosud bez úspěchu, pokračovala i tento týden v Káhiře a Dauhá.

Nejmenovaný představitel Izraele agentuře AP potvrdil, že se předpokládá určitá taktická pauza v bojích, která umožní očkování. Hovořil pod podmínkou zachování anonymity, neboť plán podle něj ještě není dokončen. Izraelská armáda již v minulosti vyhlašovala v určitých oblastech omezené pauzy v bojích, aby umožnila mezinárodní humanitární operace.

Úřad izraelského ministerstva obrany COGAT, který má na starosti palestinské civilní záležitosti, už ve středu uvedl, že očkovat se bude v koordinaci s izraelskou armádou „v rámci rutinních humanitárních pauz, které umožní obyvatelstvu dostat se do zdravotnických středisek, kde bude očkování prováděno“.

Doporučované