Hlavní obsah

Vzkaz pro Írán: Pentagon zveřejnil přesun ponorky na Blízký východ

Foto: U. S. Navy

Letadlová loď USS Abraham Lincoln námořnictva Spojených států.

Oznámení Pentagonu o pohybu ponorky je neobvyklé. USA do oblasti rychleji přesunou i letadlovou loď.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký ministr obrany Lloyd Austin nařídil vyslat na Blízký východ jadernou ponorku USS Georgia s řízenými střelami a nařídil skupině letadlové lodi USS Abraham Lincoln, aby se do oblasti přesunula rychleji, informuje agentura AP.

Ponorka USS Georgia podle námořnictva v posledních dnech operovala ve Středozemním moři a právě dokončila výcvik poblíž Itálie. Oznámení Pentagonu o jejím pohybu je neobvyklé a podle stanice CNN je jasným odstrašujícím vzkazem Íránu a jeho zástupcům, kteří se podle USA a Izraele připravují na potenciální rozsáhlý útok na Izrael. Pohyb amerických raketových ponorek je zřídkakdy zveřejňován, plavidla s jaderným pohonem operují v téměř úplném utajení.

Letadlová loď Lincoln má na Blízkém východě nahradit údernou skupinu letadlových lodí USS Theodore Roosevelt, která se naopak z oblasti stáhne zpět do USA.

Minulý týden americký ministr obrany uvedl, že Lincoln dorazí do oblasti Ústředního velení Spojených států do konce měsíce. Na palubě letadlové lodi jsou také stíhačky F-35 a stíhací letouny F/A-18.

Ministr Austin také v neděli hovořil s izraelským ministrem obrany Joavem Gallantem. Během telefonátu mu podle tiskového mluvčího Pentagonu zopakoval závazek Spojených států, tj. „podniknout všechny možné kroky k obraně Izraele, a upozornil na posílení vojenských sil a schopností USA na celém Blízkém východě ve světle eskalace napětí v regionu“.

Tyto kroky přicházejí v době, kdy USA a další spojenci usilují o to, aby Izrael a organizace Hamás dosáhly dohody o příměří, poznamenala agentura AP. Dohoda by pomohla zklidnit rostoucí napětí v regionu po vraždě politického vůdce Hamásu Ismáíla Haníji v Teheránu a vysokého velitele hnutí Hizballáh Fuáda Šukra v Bejrútu. Šíitská skupina podporovaná Íránem slíbila za atentát na Šukra odvetu. Také Írán uvedl, že plánuje v reakci na smrt Haníji zaútočit na Izrael.

Doporučované