Hlavní obsah

Vysoce postavený severokorejský diplomat přeběhl do Jižní Koreje

Foto: Shutterstock.com

Hranice mezi oběma Korejemi, ilustrační fotografie.

Severokorejský diplomat, který působil na Kubě, přeběhl na Jih. Informaci potvrdila soulská špionážní agentura. Jedná se o nejvýše postaveného přeběhlíka od roku 2016, podle odborníků může jít o politickou ránu pro Severní Koreu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jihokorejské masově distribuované noviny Čoson Ilbo v úterý informovaly, že v listopadu uprchl do Jižní Koreje diplomat Ri Il Kju se svou ženou a dětmi. Informovala o tom společnost BBC. Podrobnosti o zběhnutí Severokorejců se často objevují až po několika měsících, protože přeběhlíci musí absolvovat kurzy o jihokorejské společnosti, než jsou formálně integrováni. „Každý Severokorejec alespoň jednou přemýšlí o životě v Jižní Koreji,“ citovaly Riho noviny.

Podle zpráv jihokorejských médií byl Ri poradcem odpovědným za politické záležitosti na severokorejském velvyslanectví na Kubě. V rozhovoru pro Čoson Ilbo diplomat uvedl, že se rozhodl uprchnout kvůli „rozčarování ze severokorejského režimu a bezútěšné budoucnosti“. Dalším důvodem bylo podle Riho i nespravedlivé pracovní ohodnocení ze strany pchjongjangského ministerstva zahraniční nebo nesouhlas s diplomatovým plánem navštívit Mexiko za účelem léčby poškozeného nervového systému.

„Toto přeběhnutí na vysoké úrovni sype sůl do rány Severní Koreje, protože Ri byl v Havaně důležitým zástupcem zájmů Pchjongjangu,“ uvedl podle zpravodajské agentury Associated Press Leif-Eric Easley, profesor mezinárodních studií na Ewha Womans Univerzitě v Soulu.

Severní Korea na jihokorejské oznámení o Riově zběhnutí bezprostředně nereagovala. KLDR již dříve vyjádřila rozhořčení nad některými vysoce postavenými zběhy tím, že obvinila Jižní Koreu z únosu nebo z lákání svých občanů k zběhnutí. Některé přeběhlíky také označila za zrádce nebo zločince, kteří uprchli, aby se vyhnuli trestu.

Ri zběhl ještě předtím, než Jižní Korea a Kuba v únoru navázaly diplomatické styky, což podle odborníků pravděpodobně znamenalo politickou ránu pro Severní Koreu, jejíž diplomatické zázemí je do značné míry závislé na malém počtu spojenců z dob studené války, jako je například Kuba. Riho práce navíc údajně spočívala v tom, že měl Havaně zabránit v navázání oficiálních diplomatických styků se Soulem.

Do Jižní Koreje přeběhlo asi 34 000 Severokorejců, aby se vyhnuli ekonomickým potížím a politickému útlaku, většinou od konce 90. let. Velkou část z nich tvoří ženy z chudších oblastí Severu. Počet vysoce vzdělaných Severokorejců s profesionálním zaměstnáním, kteří utíkají do Jižní Koreje, se však v poslední době neustále zvyšuje.

Posledním vysoce postaveným zběhem byl v roce 2016 Tae Yong-ho, bývalý zástupce severokorejského velvyslance ve Spojeném království. „Kimův režim bezpochyby přijímá opatření, aby diplomatům v zahraničí ztížil přeběhnutí, ale zvýšená represe pravděpodobně povede k další izolaci Pchjongjangu a může další přeběhnutí ve skutečnosti podpořit,“ řekl Easley.

Moon Seong Mook, odborník z Korejského výzkumného institutu pro národní strategii se sídlem v Soulu, uvedl, že zprávy o přeběhnutí vysokých představitelů, jako je Ri, se rozšíří mezi severokorejské diplomaty a další osoby. Kimovi to může zasadit velkou ránu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ i když to pravděpodobně nepovede v dohledné době ke zhroucení režimu.

Doporučované