Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Vyšetřovatelé: Záznamy z ponorky Titan, popisující chaos na palubě, jsou falešné

Foto: Naeblys, Shutterstock.com

3D ilustrace miniponorky Titan.

Záznamy, které údajně popisují komunikaci mezi osobami na palubě ponorky Titan, která se loni v červnu blížila k vraku Titaniku, a její mateřskou lodí, se ukázaly jako falešné. Oznámil to vedoucí týmu, který katastrofu vyšetřuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Údajný přepis komunikace mezi ponorkou Titan a její mateřskou lodí se loni šířil po internetu. Milionkrát zobrazený záznam naznačoval, že řada fatálních komplikací proměnila výletní ponor k vraku Titaniku v hororovou situaci, během níž se pětice cestujících marně snaží dostat zpět na hladinu, píše list New York Times.

Vedoucí amerického federálního vládního týmu, který katastrofu vyšetřuje, však prohlásil, že celý zápis je výmysl. Po téměř ročním vyšetřování jeho skupina nenašla žádné známky toho, že by pětice cestujících na palubě Titanu byla jakkoli varována před katastrofickou implozí, která je nakonec připravila o život, informoval deník Mirror.

„Jsem přesvědčen, že jde o falešný zápis,“ sdělil kapitán Jason D. Neubauer, který odešel z americké pobřežní stráže a působí jako předseda Námořní vyšetřovací komise, nejvyššího stupně vyšetřování této agentury. „Byl vymyšlený.“ Jeho autorství není známo, připomíná Daily Mail.

Přepis začal kolovat po internetu koncem června. Šlo o zprávu, která údajně zaznamenala minutu po minutě veškeré technické detaily o stavu ponorky. Zazněly v něm specializované zkratky Titanu, křestní jméno posádky na mateřské lodi či věrohodná vyobrazení sestupu ponorky.

Dopady tragédie ponorky Titan

Pět lidí na palubě ponorky Titan se připojilo k movitým milovníkům vzrušujících zážitků, kteří zahynuli při nejrizikovějších dobrodružstvích světa. Nakolik tragédie změní budoucnost extrémního turismu?

Neubauerovo prohlášení je první informací, která vyplynula z rozsáhlého vyšetřování katastrofy a jejích příčin. Ačkoli se očekávalo, že vyšetřování bude ukončeno před výročím zkázy Titanu, kombinace technických a právních složitostí znamená, že závěrečná zpráva může trvat roky.

Na palubě ponorky bylo pět mužů: 48letý Shahzada Dawood, britsko-pákistánský podnikatel, jeho 19letý syn Suleman, 58letý Hamish Harding, britský manažer letecké společnosti, 77letý Paul-Henri Nargeolet, francouzský odborník na Titanic, a 61letý Stockton Rush, zakladatel a generální ředitel americké firmy OceanGate, která ponorku postavila a provozovala turistické ponory. V den katastrofy byl také pilotem Titanu.

18. června 2023 bylo plavidlo nahlášeno jako pohřešované v severním Atlantiku. Pobřežní stráž 22. června s odvoláním na nález trosek z Titanu poblíž místa odpočinku Titaniku oznámila, že ponorka utrpěla „katastrofickou implozi“.

Související témata:

Doporučované